Naturalnie Zdrowy

nowoczesne podejście do naturalnego zdrowia, głównie o leczniczych roślinach i trochę o odżywianiu

Category

Dieta/odżywianie

Kreatyna – suplement również dla starszych

Kreatyna jest popularnym suplementem wśród sportowców. Szczególnie upodobały ją sobie osoby rozpoczynające swoją przygodę ze sportami siłowymi. Ale czy kreatyna może być używana przez osoby w podeszłym wieku? Podczas intensywnej pracy mięśni dochodzi do przemiany ATP (adenozynotrifosforan). W wyniku odłączenie… Continue Reading →

Skala ORAC – przeciwutleniacze i wolne rodniki

ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) informuje o zdolności przeciwutleniaczy do inaktywacji reaktywnych form tlenu (tj. wolnych rodników) w próbkach biologicznych. Czy jest to miarodajna skala? Czym są wolne rodniki? Wolne rodniki są reaktywnymi formami tlenu z niesparowanym elektronem, które krążą w naszym… Continue Reading →

Autofagia – głodówka, komórki i samozjadanie

Autofagia to proces kataboliczny zachodzący u eukariontów, polegający na trawieniu obumarłych komórek lub uszkodzonych jej części. W skrajnych sytuacjach dzięki temu procesowi organizm może uzyskiwać niezbędną do przeżycia energię. W październiku 2016 roku Yoshinori Ōsumi otrzymał nagrodę Nobla z dziedziny… Continue Reading →

L-karnityna (witamina T) – lek na odchudzanie?

L-karnityna (witamina T) jest często reklamowanym środkiem na szybkie spalanie tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym budowaniu solidnej masy mięśniowej. Tylko czy taki produkt rzeczywiście istnieje? Karnityna jest aminokwasem wyizolowanym po raz pierwszy w 1905 roku z mięśni (caro, carnis). W naszym… Continue Reading →

Dieta Ketogeniczna – dr Bruce Fife – recenzja

Dieta ketogeniczna znana i stosowana jest na świecie od 90 lat. Początkowo jako lekarstwo na epilepsję, padaczkę i choroby związane z układem nerwowym i mózgiem. W latach 50-tych zauważono, że pacjenci na diecie wysokotłuszczowej również szybko chudną. Dlaczego? Z prostych… Continue Reading →

Zespół Jelita Drażliwego – aspekt dietetyczny

Zespół jelita drażliwego to trudna do zdiagnozowania chorobą, ponieważ podwaliną jej rozwoju może być wiele czynników, czasem nawet nieradzenie sobie ze stresem. Na razie jeszcze pominę aspekt psychologiczny i skupię się na diecie, bo dzięki niej w dużej mierze można… Continue Reading →

© 2017 Naturalnie Zdrowy — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑