Jedz jabłka – będziesz zdrowszy!

Podziel się wiedzę

Ogólnie wiadomo, że jabłka są bardzo zdrowe i powinno się je jeść. Istnieje nawet angielskie powiedzenie z 1620 roku, że jedno jabłko dziennie uchroni przed lekarzem („an apple a day keeps the doctor away”), ale ile jest w nim prawdy? Czy jedzenie jabłek uchroni nawet przed nowotworami?


Nie da się zaprzeczyć, że owoce stanowią bogate źródło wielu substancji o właściwościach przeciwutleniających oraz witamin. Główną grupę stanowią przede wszystkim polifenole (w tym flawonoidy). Bardzo ważne dla naszego zdrowia substancje mogące działać:

– jako substancje redukujące,

– jako związki blokujące wolne rodniki,

– tworząc kompleksy z metalami katalizującymi reakcje utleniania,

– zapobiegając reakcjom powodowanym przez pojedynczy aktywny atom tlenu,

– hamując aktywność enzymów utleniających, jak np. lipooksygenaz.

Oczywiście owoc owocowi nie równy. Poszczególne gatunki owoców, a także odmiany, mogą charakteryzować się zróżnicowanym składem jakościowym i ilościowym związków antyrakowych. Wśród różnych gatunków owoców dużą aktywnością przeciwutleniającą i jednocześnie wysoką koncentracją polifenoli wyróżniaj się m.in. owoce aronii oraz borówki czernicy, wiśnie, jeżyny, truskawki, owoce bzu czarnego i dzikiej róży oraz jabłka. Do najważniejszych przeciwutleniaczy zawartych w jabłkach zalicza się kwas L-askorbinowy i polifenole, w tym flawonole i antocyjany.

Jeść jabłka można praktycznie przez cały rok, ponieważ nie znikają one ze sklepowych półek. Rocznie potrafimy ich zjeść około 15 kg i ta tendencja wzrasta. W sumie to w związku z akcją #jedzjabłka statystyki mogą jeszcze skoczyć. Ich zastosowanie jest równie szerokie, co lista właściwości prozdrowotnych. Tylko trzeba mieć na uwadze, że po obróbce termicznej większość witamin ulega rozkładowi.

Właściwości odżywcze jabłek

Jabłka zawierają pełny zestaw witamin (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, D, E i K) oraz minerałów(wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas), barwniki β-karoten i likopen, które jednocześnie są silnymi przeciwutleniaczami oraz kwercetynę(4,4mg/100g) – kolejny silny przeciwutleniacz, który w bardzo dużej ilości występuje w cebuli. Jabłka zawierają dużo błonnika i co najistotniejsze pektyn(1,5g/100g). Występują również ważne aminokwasy oraz cukry proste. Kaloryczność wynosi 59kcal/100g.

Właściwości lecznicze jabłek:

*środek na zgagę i nadkwaśność żołądka– zawartości pektyn i glicyny sprzyja zobojętnianiu kwasów żołądkowych, dzięki czemu jabłka mogą być przyjemniejszą alternatywą niż tabletki,

*przeciw wzdęciom – pektyny zapobiegają rozkładowi odpadów odpowiedzialnych za wzdęcia,

*lekki środek przeczyszczający i przeciwbiegunkowy–osoby z zaparciami powinny rano zjadać całe jabłko, pamiętając, że najwięcej błonnika, pektyn i witamin jest w skórce, w przypadku biegunki czy zapalenia jelita pęczniejące właściwości pektyn mogą być pomocne,

*środek moczopędny i odtruwający – przydatna właściwość dla osób z nadwagą, które mają tendencję do zatrzymywania wody w organizmie, dzięki zawartości cysteiny i argininy oraz kwasu jabłkowego ułatwia usuwanie toksyn (np. ciężkie metale czy nawet skutki napromieniowania radioaktywnego),

*obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi– pektyny są rozpuszczalne w wodzie i dzięki temu są w stanie „wymiatać” z naszych żył i tętnic niebezpieczne złogi,

*działanie antynowotworowe – dzięki szeregu przeciwutleniaczy jabłka chronią nasze ciało przed nowotworami szczególnie, jeżeli chodzi o układ trawienny oraz płuca,

*działanie uspokajające – obecność fosforu uspokaja i ułatwia zasypianie,

*pomoc w rzuceniu palenia – ponoć jedzenie kilku kilogramów jabłek przez dwa do trzech dni sprawia, że dym tytoniowy staje się dla palacza wyjątkowo nieprzyjemny,

*zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia – obniża ciśnienie krwi, zwiększa zdolności serca do pompowania krwi,

*wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych w mózgu – co przekłada się na zmniejszenia ryzyka zachorowania na Alzheimera.

Ciekawostki:

-w skórce jabłka znajduje kwas ursolowy, który przyczynia się do wzrostu tkanki mięśniowej,

– herbata ze skórek ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne,

– świeży sok z jabłek ujędrnia tkanki kobiecych piersi i wygładza skórę twarzy.

Jeżeli chcesz pozostać w pełni zdrowy, jeżeli chcesz ustrzec się przed chorobami cywilizacyjnymi to jedz jabłka. Jedno dziennie wystarczy żeby dostarczyć odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy.  Najlepiej, gdy masz pewne źródła i wiesz, że jabłko nie krążyło po Polsce przez tydzień w skrzyniach zapakowanych na tira.

Już na swoich studiach słyszałem o tym, że przeciwutleniacze w jabłkach są nawet 5 krotnie silniejsze niż witamina C, ale nie zagłębiałem się w temat. Nie interesowałem się tym wtedy tak bardzo.

Jest jeszcze sok, syrop czy choćby ocet z jabłek a ich właściwości są praktycznie takie same. A może tradycyjny polski trunek cię skusi? Wznieśmy w górę szklaneczkę cydru i wypijmy za zdrowie! Tylko uwaga na „procenty”.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia

Rafał

7 komentarzy

  1. kto jada jabłka i na koniu bryka-ten rzadko lekarza spotyka ;D
    my koniarze mamy też swoje powiedzenie ;p

  2. Przecież owoce można łączyć w np. sałatkach, deserach. Tak będzie najkorzystniej dla wszystkich. Ja bardzo lubie np. jabłka prażone i wsadzone do słoików :) Jak dla mnie najlepsze są świeże jako przekąska :)

  3. Jest tyle innych owoców sezonowych, których później nie będzie. Tak więc teraz jest czas na wiśnie, maliny, śliwki etc. Na jabłka przyjdzie czas, no chyba, że papierówki ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *