Kolendra bliżej znana jest wszystkim amatorom domowego bulionu, jako aromatyczne ziele dodawane do wywaru pod koniec gotowania. Za czasów Piastów była ona powszechnie uprawiana, aktualnie co najwyżej spotkać można jej owoce na półkach w sklepach lub w przydomowych ogródkach. Mało kto wie, że podobnie jak pietruszka bogata jest w żelazo i pomaga zwalczać anemię.


 

Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.) jest jednoroczną rośliną pochodzącą z krain położonych nad Morzem Śródziemnym. Lubi ciepłe sfery klimatyczne, ale potrafi się dobrze zaaklimatyzować w miejscach zgoła chłodniejszych jak np. Polska, Niemcy czy Anglia. Obecnie największym producentem kolendry są Indie. Hodowle rozkwitają również w Chinach, Pakistanie, Maroko, Rosji, Argentynie i Etiopii.

Głównym powodem dla, którego jest ona hodowana jest jej aromat oraz olejki eteryczne pochodzące z owoców (zawierają je powyżej 3 ml/kg). Co ciekawe w zależności od regionu z, którego pochodzi ziele jego smak i zapach diametralnie się różni. I tak kolendra z Gruzji w smaku jest ostra, a ta z Syrii znacznie łagodniejsza.

Z ciekawostek warto jeszcze dodać, że jej nasiona znaleziono w grobowcu faraona Tutenchamona (zm. 1323 r. p.n.e.) oraz, że jest ona rośliną miododajną – z 1 hektara uprawy pszczoły mogą zebrać 500 kg miodu. Dla porównania: z 1 ha koniczyny uzyskuje się do 120 kg miodu, malin – 50-250 kg. Jedno drzewo lipy dostarcza 2 kg złocistej słodyczy.

Kolendra lub jej owoce oficjalnie uznawane są w medycynie, jako środek poprawiający trawienie i wiatropędny. Jednak nieoficjalnie wiadomo, że ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwreumatyczne, przeciwartretyczne i przeciwnowotworowe. Wzmaga odporność, pomaga leczyć anemię, poprawia samopoczucie, pobudza krążenie krwi i zwiększają laktację u kobiet.

kolendra, olejek z kolendry

Wyciągi wodne i alkoholowe oraz mało popularny w Polsce olejek kolendrowy wzmagają wydzielanie żółci oraz soku żołądkowego i jelitowego. Hamują rozwój patogennych drobnoustrojów (bakterii, wirusów i grzybów). Ponadto wspomagają oczyszczanie błon śluzowych układu oddechowego i przewodu pokarmowego.

Kolendra zawiera w swoim składzie olejeki eteryczny, białko (w 15 aminokwasów m.in. asparagina, glutamina i arginina), nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy (kwercetyna, izokwercetyna), fitosterole, sole mineralne (cynk, magnez, żelazo, wapń, potas), witaminy C, A i B2.

Olejek kolendrowy wykazuje bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, dlatego nasiona są częstym dodatkiem do marynat do mięs. Są prowadzone badania nad wprowadzeniem tego olejku do osłonek tradycyjnych wędlin i kiełbas w celu naturalnego przedłużenia ich daty ważności. Wyniki są obiecujące, ale zainteresowanie producentów jest znikome.

W jego skład wchodzą m.in. fitosterole (głównie stigmasterol i β-sitosterol ), tokoferole (γ-tokoferol, γ-tokotrienol), terpeny, kumaryny, estry, kwasy fenolowe i flawonoidy. Przeważającym składnikiem olejku jest linalol (ok. 70%).

kolendra, olejek z kolendry

FDA (Food and Drug Administration), FEMA (Flavour and Extract Manufacturers’ Association) i Rada Europy zdecydowały o dopuszczeniu do stosowaniu w żywności bez ograniczeń olejku z kolendry, jako bezpieczny środek.

Z powodu swojego bogatego składu kolendra posiada bardzo silne zdolności przeciwutleniające. Nie dość, że chroni tkanki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, to również potrafi podwyższać poziom enzymów odpowiedzialnych za działanie antyoksydacyjne.

Potwierdzono również uspakajające i przeciwlękowe działanie olejku z kolendry, poniekąd z powodu dużej zawartości linalolu. W Polsce jest on trudno dostępny, ale w domowym zaciszu można spróbować zrobić miksturę o podobnym działaniu.

Wysuszone i rozgniecione owoce kolendry należy moczyć w szklance wrzącej wody lub mleka, pod przykryciem przez 20 minut. Następnie przecedzić i ostudzony napar posłodzić miodem. Pić kilka razy dziennie po 100 ml. Tak przygotowana mikstura pomaga przy złym samopoczuciu, przeziębieniu, grypie, kaszlu, stanach osłabienia i lekkiej depresji.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

 

Źródła:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolendra_siewna

http://rozanski.li/?p=139

http://www.czytelniamedyczna.pl/4103,kolendra-sklad-i-zastosowanie.html#

http://www.modr.pl/sub.php?mb=5&t=363