Maślanka to produkt uboczny produkcji masła. Po zmaślaniu śmietany zostaje odpad, który jest świetnym i zdrowym napojem mlecznym. Oto 5 powodów, dla których warto pić maślankę. W sumie to polskie superjedzenie.


Maślanka w 100 g posiada:

*40 kcal,

*4,8 g cukru mlecznego,

*1,0 g tłuszczu (w tym: 13 mg to omega-3, 20 mg – omega-6),

*3,3 g białka,

*minerały: 116 mg wapnia, 89 mg magnezu, 151 mg potasu, 2 mcg selenu.

Produkt mleczny, niskotłuszczowy, bogaty w minerały oraz pełnowartościowe i dobrze przyswajalne białka.

5 powodów, dla których warto pić maślankę:

  1. Ma działanie ochładzające, przy czym ma również lekki smak. Nadaje się idealnie jako baza do koktajli owocowych np. z truskawkami.
  2. Poprawia trawienie (zwiększa wydzielanie soków żołądkowych) i wspomaga układ trawienny, dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego.
  3. Może leczyć hemoroidy, ale należałoby przez miesiąc, codziennie rano pić taką miksturę: do 200 ml maślanki dodać pół łyżeczki imbiru w proszku i dobrze wymieszać.
  4. W przypadku biegunki można wypróbować: 200 ml maślanki plus po ćwierć łyżeczki zmielonego kminku, siemienia lnianego i siarczanu magnezu (Epson solt) oraz dwie szczypty zmielonych ziaren kolendry – pić dwa, trzy razy dziennie.
  5. Pomaga w odchudzaniu – dzięki dużej zawartości wapnia, zdolności do regulowania układu trawiennego i wspomaganiu flory jelitowej. Można również wypróbować: 200 ml maślanki plus łyżka miodu – pić codziennie przed śniadaniem.
maślanka

źródło: pixabay.com

Ponadto maślanka może być bionośnikiem np. kurkuminoidów, czyli substancji aktywnych zawartych w kurkumie. Największa ich biodostępność występuje po spożyciu posiłku i przyjęciu maślanki wraz z ich roztworem etanolu. Badania były prowadzone in vitro, czyli w żywym organizmie te procesy będą zachodzić zupełnie inaczej, ale jest jakaś nadzieja. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25722138

Dzięki unikalnym składzie białek bioaktywnych maślanka może obniżać poziom cholesterolu, działać przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwnowotworowo, ale… Nie ma potwierdzonych badań prowadzonych na ludziach. Jedno z ciekawszych, jakie znalazłem, mówi o tym, że u osób z prawidłowym ciśnieniem tętniczym, spożywanie maślanki może obniżyć ciśnienie krwi. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24206823

Do tego wpisu natchnął mnie filmik poniżej, z którego również zaczerpnąłem przepisy. Jednakże, czy jej działanie to jej swoiste właściwości? Na pewno wzmocnienie flory jelitowej pomaga oraz możliwe, że maślanka jest świetnym bionośnikiem substancji aktywnych.

Jeszcze ostatnia sprawa. Warto czytać etykiety, bo aktualnie jest trudno znaleźć prawdziwą maślankę. Duża ich część dopuszczona do sprzedaży posiada w swoim składzie zagęstniki i mleko w proszku. Zdecydowanie nie jest to maślanka. Tym bardziej, jeżeli ma ona smak straciatella…

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

#nicnowego