Tłuszcz tłuszczowi nie równy, bo każdy może mieć inny wpływ na zdrowie człowieka. Olej z pestek dyni o orzechowym aromacie jest bardzo popularnym produktem w Austrii, gdzie stosowany jest, jako polewa do lodów oraz tradycyjnego sernika po wiedeńsku. W celach leczniczych sprawdza się jako środek do pielęgnacji skóry np. w przypadku rozstępów. Polecany jest na pasożyty u małych dzieci, na wzmocnienie odporności i problemy z prostatą.

Ciemnozielony, prawie brązowy olej z dyni oleistej (Cucurbita pepo) otrzymuje się z nieprażonych, bezłupinowych nasion, podczas tłoczenia na zimno. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych charakteryzująca ten tłuszcz roślinny jest jednym z powodów, dla którego warto go używać. Chociaż stosunek kwasów wielonienasyconych (PUFA) jest daleki od ideału to jednak występujące mnogo jednonienasycone kwasy (MUFA) to zaleta.

olej z pestek dyni

 

Szczególnie te z grupy omega-3 (DHA, EPA) są bardzo potrzebne dla organizmu ludzkiego. Musimy je dostarczać z pożywieniem, aby prawidłowo funkcjonował układ nerwowy oraz układ krwionośny. Ponadto tłuszcze te są niezbędne do syntezy witaminy D, hormonów oraz budowy ścian komórkowych.

Olej z pestek dyni zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę E oraz duże ilości witamin A, D i K. Bogaty jest również w beta-karoten i minerały, a szczególnie potas, selen i cynk. W skład bioaktywnych substancji odżywczych wchodzą następujące związki:

*fitosterole/fitosteryny (ok. 800 mg/ 100 g) – substancje aktywne budową przypominające cholesterol, obniżają poziom tego „złego” LDL, pod wpływem bakterii probiotycznych w układzie pokarmowym człowieka są metabolizowane do hormonów anabolicznych, które mogą wspomóc budowę tkanki mięśniowej, mają również działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, pomagają w leczeniu przerostu prostaty,

*cytrulina – aminokwas stymulujący tlenowe wytwarzanie energii w mięśniach podczas wysiłku,

*skwalen (ok. 650 mg/100 g) – silny przeciwutleniacz odpowiedzialny m.in. za regenerację tokoferoli poprzez ich ochronę przeciwko wolnym rodnikom (więcej o nim tutaj: Alkiloglicerole i skwalen),

*kukurbityna – aminokwas hamujący biosyntezę histaminy, która odpowiedzialna jest za stany zapalne, ma działanie odrobaczające, nieszkodliwa dla ludzi.

Może być stosowany do każdego rodzaju skóry, ale szczególnie zalecany jest osobą o cerze suchej, pękającej i łuszczącej się. Dobrze nawilża, natłuszcza i wygładza skórę, jednocześnie spłycając zmarszczki. Rozjaśnia przebarwienia blizn i pobudza ziarninowanie ran. Z powodzeniem może być stosowany do kuracji antycellulitowej i przeciw rozstępom w formie masażu. W tym przypadku należy go rozcieńczyć np. z oliwą z oliwek, ponieważ jej ziemny kolor może lekko zabarwić skórę.

olej z pestek dyni

Placuszki twarogowe i olej z pestek dyni

Podsumowując olej z pestek dyni ma właściwości przeciwzapalne i moczopędne, może łagodzić wczesne objawy przerostu gruczołu krokowego, pomoże obniżyć cholesterol i zajmie się wolnymi rodnikami. Dodatkowo sprawi, że u mężczyzn efekty na siłowni będą widoczne szybciej, a kobietom pomoże kompleksowo zadbać o skórą, a nawet włosy. Świetnie komponuje się z twarogiem.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

 

Źródła:

Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2012, nr 93.

Roszkowska B., Dąbrowska A., Batyk M. I., Prozdrowotne właściwości wybranych olejów roślinnych, Journal of Health Sciences. 2014;4(10):183-188.

Olej dyniowy – Oleum Cucurbitae peponis i olej z zarodków kukurydzy – Maydis Embryonis Oleum w dietetyce i fitoterapii.