Pigwa – afrodyzjak na przeziębienie

Podziel się wiedzę

Pigwa wprawdzie jest dość znana ze swoich obszernych zastosowań kulinarnych – nalewki, dżemy, konfitury, soki, wina. Jednak jest mało znana pod kątem leczniczych właściwości, a akurat w okresie przesileń warto ją włączyć do swojej diety.


Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) jest pochodzącą z Azji wieloletnią rośliną. Uprawiana najczęściej w celach ozdobnych ze względu na piękne i aromatyczne kwiaty oraz gruszkowate owoce. Byłą znana dużo wcześniej niż jabłoń. W starożytnej Grecji była uważana za afrodyzjak, owoc miłości bogini Afrodyty. Żółte owoce wielkością i kształtem przypominają coś pomiędzy jabłkiem a gruszką. Ze względu na swój kwaśny smak bywa nazywana polską cytryną. Jedzenie pigwy na surowo mogłoby się skończyć co najmniej bólem brzucha – są bardzo twarde z powodu licznych komórek kamiennych.

Pigwa bogata jest w liczne polifenole, które jak to najczęściej bywa, w większości znajdują się w skórce. Ponadto prowadzone są badania nad proantocyjanidynami, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą oraz działaniem bakteriobójczym i bakteriostatycznym. Dodatkowo związki te wykazują antyrakowe właściwości. W skład innych aktywnych związków zaliczane są również licznie występujące garbniki, taniny i olejki lotne. Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn.

Jako nieliczne z roślin nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska. Są dobrym źródłem witaminy C (20 mg/100 g owoców), witamin A, PP, B1 B2, B5, B6, kwasu foliowego oraz minerałów: potasu, wapnia, żelaza, magnezu i miedzi.

Właściwości i zastosowania pigwy:

  • wzmacnia naturalną odporność organizmu,
  • napar z nasion łagodzi niestrawność, zgagi i refluks, zalecany jest przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, uszkodzeniu śluzówki żołądka oraz nieżycie jelit,
  • przetwory z owoców i nasion pobudzają trawienie i poprawiają przemianę materii,
  • wzmacniają i regenerują wątrobę,
  • przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom,
  • pektyny pomagają pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi,
  • sok z pigwy z dodatkiem miodu pomaga przy suchym kaszlu i przeziębieniu oraz pobudza apetyt,
  • w postaci okładów wyciągi z nasion pomagają w stanach zapalnych skóry i spojówek oraz do płukania jamy ustnej i gardła.

pigwa, przeziębienie

Pigwa ładnie wygląda w przydomowym ogródku i świetnie smakuje w postaci „pigwówki”. Nalewki najbardziej bogate w bioaktywne składniki to te, które mają 5-6 tygodni. Przez ten okres do produktu przechodzi ich najwięcej. Owoc pigwy może być dodatkiem do konfitur wspomagając ich żelowanie. Pomaga na przeziębienia i grypy, wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu z toksyn, a marmolada jest dobrym afrodyzjakiem.

Sok z pigwy – jak szybko zrobić?

Prosty i szybki sposób na przyrządzenie soku z pigwy np. do herbaty. Usunąć z owoców gniazdo nasienne i pokroić w cienkie talarki. Następnie układać je naprzemiennie z warstwą cukru w słoiku. Cukier pozwoli na wydobycie bogatego w witaminę C i polifenole soku z pigwy oraz złagodzi jej cierpki i kwaśny smak. Wstrząsnąć zamknięty słoik i przechowywać w lodówce.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

10 komentarzy

  1. Przyznam, że nigdy nie interesowałam się pigwą, piłam tylko zieloną herbatę z jej suszonymi owocami :) A tu się okazuje, że ma tyle zdrowotnych właściwości :)

  2. Doczekałam się! Mimo, że ogród przy domu rodzinnym mieliśmy olbrzymi to piwny w nim nie było, ale za to mieliśmy wspaniałego sąsiada, który jak przyniósł konfiturę z pigwy raz, tak potem przynosił ją co roku po kilkanaście słoików… a teraz, w Hiszpanii.. tęskni mi się za tym smakiem, chociaż nie wiem czy w Hiszpanii pigwy rosną czy też nie ;) Będę musiała poszperać.
    P.S. Całe życie człowiek się uczy… Pigwa afrodyzjakiem… no, no, no…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *