„Znów ten placek jesz? Nie znudziło Ci się? Jak się go robi?” – te pytania zawsze padają, gdy w pracy wyciągam pojemnik z jedzeniem. Lubię praktyczne posiłki, a jeżeli dobrze smakują i zaspokajają dużą część mojego dziennego zapotrzebowania na kalorii to „dla mnie bomba” – placek owsiany z patelni.


Placek owsiany jest praktycznie podstawowym posiłkiem w mojej diecie. Według mnie nie ma nic prostszego i szybszego w wykonaniu niż to danie. Oczywiście przemawiają przeze mnie lata praktyk i miliony udanych lub mniej eksperymentów z proporcjami i kompozycjami smakowymi. Początkowe próby mogą zakończyć się fiaskiem, ale nie ma co się zniechęcać :-)

Najważniejsze jest znalezienie odpowiedniej proporcji pomiędzy wodą a suchymi składnikami. Gdy będzie jej za dużo ciasto nie zwiąże i będzie trudno je przewrócić na patelni (rozsypie się). Gdy będzie jej za mało placek będzie suchy jak wiór i konsumpcja nie będzie należeć do najprzyjemniejszych.

Jeżeli chodzi o dodatki to istnieje mnóstwo możliwości. Ja praktycznie każdego dnia coś zmieniam w przepisie, żeby mi nie spowszedniał. Raz przyrządzam go na słodko, innym razem, gdy mam ochotę na coś ostrego dosypuję pieprzu kajeńskiego.

Ponadto owies to samo zdrowie – więcej o nim tutaj -> Owies, czyli…

Przepis na placek owsiany (wersja podstawowa, można uznać to za bazę):

*150 g płatków owsianych,

*50 g płatków jęczmiennych,

*3 jaja (ok. 150 g),

*10 g oleju rzepakowego,

*woda i przyprawy.

Jestem duży i ostatnio bardzo dużo jem i ta porcja, którą przedstawiłem dla mnie to jeden posiłek, ale dla przeciętnego człowieka to około 2-3, a dla dzieci – 4 porcje.

Przygotowanie: suche składniki trzeba zalać gorącą wodą, żeby zmiękły. Na początku proponuje wlać jej tyle, żeby płatki były całe zanurzone. Dobrze je przemieszać, a gdy zaczną gęstnieć, dodać jaja. Teraz masa po wymieszaniu powinna być idealna. Musi być wstanie przelać się na rozgrzaną patelnię i w miarę równo po niej się rozprowadzić. Ja swój placek smażę 5 minut pod przykryciem z jednej strony, a następnie przewracam go jednym sprawnym ruchem patelni, na której spędza kolejne 4 minuty, ale już bez pokrywki.

Taki placek dostarcza ok. 1030 kcal, 134 g węglowodanów (w tym tylko 3 g cukrów i aż 16 g błonnika), 43 g białka i 35 g tłuszczów (z czego 15 g pochodzi z żółtek jaj).

Czym wzbogać placek owsiany?

Ja dodaję jeszcze siemię lniane (zawsze), czasem wiórki kokosa, budyń czekoladowy, kaszę manną, ser żółty, groszek zielony, a nawet kotlety sojowe. Te ostatnie rozbijam w moździerzy i przybierają formę wysokobiałkowej mąki. Jeżeli już zaczyna nam wychodzić tzw. podstawowa forma, można zacząć próbować udziwniać przepis.

Placek owsiany a’la pizza – składniki jak w przepisie podstawowym, a dalej:

*ok. 60 g pokrojonego w kostkę sera żółtego,

*łyżka przecieru pomidorowego,

*pół ząbka czosnku,

*120 g zielonego groszku (pół puszki),

*pół świeżej papryki,

*sól, pieprz, oregano, bazylia.

Do gotowego ciasta wsypujemy odcedzony groszek i pokrojony ser, oraz dodajemy przyprawy i przecier. Próbujemy czy smak nam odpowiada i smażymy tak samo, mają na względzie, że ser żółty ładnie się topi, ale i może się przypalić. Paprykę pokroić w paski i zjeść na surowo.

Placek owsiany a’la piernik (baza ciągle ta sama):

*zamiast 150 g płatków owsianych to 100 g,

*opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru),

*15 g kakao ciemne,

*przyprawy: łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry, odrobina soli,

*słodzik do smaku (ja lubię słodkie, więc używam go sporo).

Reszta czynności tak samo jak w przypadku wcześniejszych wersji.

owsiany placek

Ta wersja to miks płatków ryżowych, jęczmiennych i owsianych z kolendrą, imbirem i cynamonem :)

Ok – placek owsiany, ale po co płatki jęczmienne? Po to żeby zróżnicować dietę i dostarczyć różnych składników odżywczych. W tym przypadku drugi rodzaj płatków jest bogatym źródłem beta-glukanów, rozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika, który „czyści” tętnice. Można też odwrócić proporce, wtedy placek będzie mniej kaloryczny. Dodatkowo beta-glukan obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi oraz chroni układ pokarmowy przed wystąpieniem nowotworów.

Jeżeli przepisy się podobają zostawcie komentarz i może sami zaproponujcie ciekawą wersję.

Pozdrawiam i życzę smacznego

Rafał