Naturalnie Zdrowy

nowoczesne podejście do naturalnego zdrowia, głównie o leczniczych roślinach i trochę o odżywianiu

Category

Superwarzywa

Cebula – choroba ogon podkula

Każda historia związana z cebulą przyprawiona jest rzewnymi łzami, bynajmniej nie z powodu wzruszenia. Nie mniej jednak te same związki siarki, które podrażniają oczy mają pomocne właściwości lecznicze i na zdrowiu trzeba się skupić.   Cebula, czyli to co używamy… Continue Reading →

Karczoch zwyczajny – oczyszcza i odtruwa

Swego czasu karczoch był modnym warzywem i o ile się nie mylę, dodawany był do soków, głównie skierowanych do kobiet. Zachwalane były jego właściwości oczyszczające organizm, regulujące poziom cukru we krwi, co miało przekładać się na pomoc w odchudzaniu. Ja… Continue Reading →

Pomidory cz.2 – Likopen

Likopen jest głównym barwnikiem pomidorów. Jest silnym przeciwutleniaczem i w dużym stężeniu znajduje się w surowicy krwi. Występuje również w innych miejscach w organizmie człowieka m.in. w wątrobie, nadnerczach, jądrach i gruczole krokowym. Mogą go wytwarzać jedynie rośliny i mikroorganizmy,… Continue Reading →

Pomidory cz.1 – Przeciwutleniacze

Pomidory są bardzo popularnymi i lubianymi warzywami (dla ścisłości z botanicznego punktu widzenia pomidor to owoc, ale o tym też wspomnę) i nikt chyba nie mógłby sobie wyobrazić jakby wyglądał świat bez sosu pomidorowego czy ketchupu. Piękne, czerwone i dojrzałe,… Continue Reading →

Liście rzodkiewki lepsze niż brokuł?

Jeżeli chodzi o smaczne i zdrowe jedzonko kojarzące mi się z letnim porankiem to na myśl przychodzi mi swojski twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. To tego świeża chrupiąca bułka. Sól i pieprz. Śniadanie idealne, zdrowe i lekkie. Jak byłem małym… Continue Reading →

© 2017 Naturalnie Zdrowy — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑