Naturalnie Zdrowy

nowoczesne podejście do naturalnego zdrowia, głównie o leczniczych roślinach i trochę o odżywianiu

Category

Superżywność

Żywność Funkcjonalna – produkty z natury

„Żywność Funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury” wyd. Vital to książka, która w przystępny sposób zaznajamia czytelnika z ideą produktów żywnościowych, które mają leczyć. Autorami książki jest Thorsten Wiess, autor programów, kursów i seminariów o zdrowym stylu życia i Jenny Bor,… Continue Reading →

Maca (Maka) Lepidium peruvianum – korzeń z gór

Maca (Maka, Lepidium peruvianum) uprawiana jest na wysokości ok. 3000 m n.p.m. w peruwiańskich Andach. Od przeszło 2600 lat tamtejsze ludy korzystają z jej niezwykłej mocy. Maca jest rośliną zaliczaną do roślin krzyżowych. W tej grupie znaleźć również możemy brokuł,… Continue Reading →

Maślanka – 5 powodów, dla których warto ją pić – Nic Nowego

Maślanka to produkt uboczny produkcji masła. Po zmaślaniu śmietany zostaje odpad, który jest świetnym i zdrowym napojem mlecznym. Oto 5 powodów, dla których warto pić maślankę. W sumie to polskie superjedzenie. Maślanka w 100 g posiada: *40 kcal, *4,8 g… Continue Reading →

SuperZiarna – mak, siemię i słonecznik

„Superżywność jest na topie”, „Superjedzenie dostarcza wielu składników odżywczych”, „Superfood to jedzenie przyszłości” – brzmią slogany reklamowe. Tylko dlaczego to wszystko tak dużo kosztuje? Można istnieją tańsze, polskie superziarna?   Od dłuższego czasu w swojej kuchni używam trzech podstawowych, łatwo… Continue Reading →

Pasta z borówki czarnej

To co płynie prosto z natury jest zazwyczaj bardzo zdrowe. Tylko czy człowiek, aby na pewno może z niej wziąć wszystko co najlepsze? Można wycisną jeszcze coś więcej? Z pomocą przychodzą nowoczesne technologie. Tak właśnie jest z pastą z borówki… Continue Reading →

Grzyby Reishi – sposób na długowieczność i nowotwory?

Grzyby są niezwykłymi przedstawicielami żywych organizmów. Stanowią całkowicie odrębne królestwo względem roślin i zwierząt. Na ogół uważane za ekskluzywny dodatek do potraw lub postrzegane są przez pryzmat trujących właściwości niektórych z ich przedstawicieli. Są i takie grzyby jak Reishi (Lakownica… Continue Reading →

© 2017 Naturalnie Zdrowy — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑