Szybki wpis #4 – Mandarynki – kulka przeciwutleniaczy

Podziel się wiedzę

Mandarynki to coś więcej niż źródło witaminy C i smaczna około świąteczna przekąska. Mniejsza kuzynka pomarańczy skrywa w sobie bardzo wiele fitosubstancji.


Szczególnie ich spożywanie wzrasta w pobliżu świąt bożonarodzeniowych. Mandarynki stały się ich nostalgicznym symbolem, który przywołuje miłe chwile spędzane z rodziną. Przynajmniej ja tak mam. Pamiętam, że w torbach z prezentami od św. Mikołaja zawsze były jakieś cytrusy.

Owoc drzewa mandarynkowego z botanicznego punktu widzenia zaliczany jest do rodziny rutowatych, tak samo jak pomarańcza. Przybyły one z Chin i w Europie znane są od prawie 500 lat. Uprawiane są również w Afryce (Egipt) i Ameryce Północnej (USA, Meksyk). Zdecydowanym liderem w produkcji są Chiny, a następnie Hiszpania.

Witaminy w mandarynkach

Głównie znaleźć w nich możemy witaminę C (ok. 31 mg/ 100 g), witaminę A oraz witaminy w grupy B, ale w naprawdę niskim stężeniu. Najważniejsze są zawarte w niej fitosubstancje (m.in. kwasy organiczne i przeciwutleniacze).

Mandarynki bogate są również w potas (157 mg/ 100 g), więc są świetnym produktem o działaniu alkalizującym. Dodatkowo trzeba pamiętać, że są źródłem błonnika.

mandarynki

Na co mogą pomóc?

  • mogą pomóc zwalczyć infekcje,
  • działają relaksacyjnie, lekko oczyszczająco, antyalergicznie, przeciwnowotworowo i reminalizująco,
  • nadają większą płynność krwi,
  • dobre w przypadku przeziębienia i grypy.

Ciekawe są wyniki badań nad zapobieganiem nowotworów z wykorzystaniem cytrusów. Jak się okazuje regularne ich spożywanie może istotnie płynąć na zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych.

Mandarynki na odchudzanie?

Owszem. Jedna średniej wielkości mandarynka (65 g) to tylko 34 kcal, a 85% składu to woda. Kwasy organiczne pomagają w oczyszczaniu organizm z toksyn. Można, więc z premedytacją włączyć je do diety jako dodatek po potraw. Nie dość, że smaczny to i bardzo zdrowy.

Żeby poczuć lecznicze właściwości tego słodkiego owocu dziennie spożyć trzeba 6-8 sztuk. Można wypróbować kurację mandarynkową, która polega na jedzeniu, wyłącznie do 2 kg owoców, dwa razy w tygodniu przez miesiąc.

Mandarynki są lekkostrawne, więc nadają się do spożywania przez dzieci i osoby w podeszłym wieku. Jedynym przeciwwskazaniem może być alergia na owoce cytrusowe. Kobiety w ciąży również z tego powodu powinny uważać.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia

Rafał

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *