Uzdrawiająca Moc Herbaty Carolin Dow to pozycja obowiązkowa dla osób lubiących pić herbatę, ale niemających sposobności, żeby dowiedzieć się czegoś więcej o jej historii i właściwościach.


Sam osobiście uważam się za herbaciarza. Mam nawet kolekcję etykietek po różnych rodzajach herbat ekspresowych, liściastych, łamanych i innych odmianach oraz kompozycjach. Lubię stać w sklepie przy półeczce z barwnymi opakowaniami i przeglądać nowe smaki.

Na studiach bardzo mocno wkręciłem się w parzenie herbat. Była to dla mnie istna ceremonia, z odmierzaniem czasu, sprawdzaniem temperatury i delektowaniem się w spokoju naparem z rośliny z rodzaju kamelia. Ostatnio z braku czasu wystarczają mi herbaty ziołowe.

Camellia sinensis i Thea sinensis to wiecznie zielone drzewa, które przez hodowców przycinane są do rozmiarów krzewów. Łatwiej jest wtedy zbierać najdelikatniejsze i najmłodsze listki rosnące na czubkach. Aktualnie największe uprawy herbaty występują w Japonii, Indii i Sri Lance. Chociaż to dzięki Chinom znamy jej smak, to tylko 10% stamtąd trafia na światowy rynek.

Prawdziwa herbata występuje w 5 postaciach: czarna, ulung, zielona, żółta i biała. Czerwona herbata (Pu-erh) według chińczyków zaliczana jest do herbat czarnych ze względu na kolor suszu. Europejczycy przyjęli podział według barwy naparu.

Dzięki Holendrom w roku 1610 do Europy z Japonii dotarła herbata. Picie herbaty było w tamtych czasach bardzo zachwalane. Miało być zdrową alternatywą dla alkoholu. Wierzono, że uśmierza ból głowy, pomaga w skupieniu i zapewnia długowieczność. Oczywiście zalet picia herbaty jest o wiele więcej, ale o tym dowiedzieliśmy się dzięki najnowszym badaniom naukowym.

Zielona herbata – właściwości

– silne działanie przeciwutleniającą (dzięki EGCG, galusan epigallokatechiny),

– zmniejszanie ryzyka rozwoju nowotworów (m.in. pęcherza, okrężnicy, płuc, prostaty, jajników),

– wpływa pozytywnie na działanie wątroby,

– obniża ryzyko wystąpienia udaru i ataku serca,

– obniża poziom cholesterolu LDL,

– wzmacnia zęby i przeciwdziała próchnicy,

– reguluje poziom cukru we krwi,

– spowalnia rozwój chorób mózgu (np. choroba Alzhaimera, choroba Parkinsona),

– uspokaja (dzięki zawartości specyficznego aminokwasu – teanina),

– sprzyja utracie wagi poprzez zwiększenie metabolizmu (podnosi temperaturę ciała).

Uzdrawiająca moc herbaty

To pozycja skierowana do osób chcących lepiej poznać świat herbat. Dowiedzieć się można praktycznie wszystkich podstawowych informacji związanych z ich właściwościami, pochodzeniem i przeznaczeniem.

Książka podzielona jest na osiem głównych rozdziałów, z których najobszerniejszy dotyczy herbat ziołowych. Opisane są tam napary z najpopularniejszych ziół leczniczych wraz z ich właściwościami. Pierwszy rozdział jest swoistym wprowadzeniem, ponieważ dotyczy historii samej herbaty.

Pomocnym na pewno będzie rozdział o parzeniu herbaty i krótki leksykon chorób oraz herbat, które można w nich zastosować. Książka niepozbawiona jest również bibliografii z odnośnikami do najnowszych badań naukowych.

Tytuł: Uzdrawiająca moc herbaty

Autor: Caroline Dow

Wydawca: Wydawnictwo Vital

Rok wydania: 2015

ISBN: 978-83-64278-77-8

Liczba stron: 234

Oprawa: miękka

Cena: 34,30 zł

 

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał