„Żywność Funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury” wyd. Vital to książka, która w przystępny sposób zaznajamia czytelnika z ideą produktów żywnościowych, które mają leczyć.


Autorami książki jest Thorsten Wiess, autor programów, kursów i seminariów o zdrowym stylu życia i Jenny Bor, specjalistka od zdrowego odżywiania i eliminowania stresu. Jakkolwiek w niektórych kręgach te osoby są autorytetami, to ja podchodzę sceptycznie to ich twórczości. Nie zmienia to jednak faktu, iż informacje przekazane w ich publikacji mogą być pomocne. Szczególnie praktyczne zastosowanie produktów prozdrowotnych w koktajlach i potrawach.

Żywność funkcjonalna sama w sobie musi spełniać kilka ważnych warunków. Oprócz wartości odżywczych ma pozytywnie wpływać na jedną lub więcej funkcji organizmu, poprawiając w ten sposób stan zdrowia oraz samopoczucie i/lub zmniejszając ryzyko rozwoju chorób. Wyglądem podobna jest do żywności tradycyjnej i przeznaczona jest do zastosowania, jako część normalnej diety. W skrócie, tak jak twierdził Hipokrates: „Nasze pożywienie jest naszym lekarstwem”.

Modne stało się określanie „superjedzenie” w kontekście żywności funkcjonalnej. Z tego też powodu do tego typu produktów zaliczane jest*: surowe kakao, otręby ryżowe, palma kokosowa, konopia, spirulina, chlorella, moringa, siemię lniane, chia, jagody goji, czarne jagody, awokado, granat, aloes, oliwki, chili, cynamon, pyłki kwiatowe, korzeń maca, żeń-szeń, kurkuma, grzyby reishi, stewia, pokrzywa a nawet rumianek.

*o większości już pisałem, wystarczy kliknąć w wybraną roślinę

Superżywność posiada następujące pozytywne cechy:

– leczy procesy zapalne w ciele,

– zapobiega zwyrodnieniu komórek (chroni przed rozwojem komórek nowotworowych),

– zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca i układu krążenia,

– odtruwa i oczyszcza organizm,

– zmniejsza uczucie zmęczenia,

– uodparnia organizm na stres (zwiększa tolerancję na stres oksydacyjny),

– wspiera naturalną odporność organizmu,

– poprawia samopoczucie,

– zwiększa jasność umysłu,

– dba o układ trawienny i wydalniczy,

– zapewnia równowagę hormonalną.

Podsumowując – żeby nasz organizm sprawnie funkcjonował należy dostarczyć mu wszelkich niezbędnych składników. Wiele z minerałów i witamin to tzw. kofaktory (koenzymy np. witamina C, magnez, cynk). Ich działanie sprowadza się do aktywacji naszych własnych enzymów. Dzięki tym wyzwalaczom pracują one sprawnie. Żywność funkcjonalna z pewnością pozwoli w przyjemny sposób dostarczyć do naszego ciała szereg witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych fitozwiązków, dzięki którym będziemy się cieszyć dobrym zdrowiem.

Pozdrawiam

Rafał