Najbardziej polski owoc – jabłko (przepis) – Nic Nowego

Podziel się wiedzę

Można powiedzieć, że jabłko jest najbardziej polskim owocem. Jabłka kojarzą się nam z polską wsią, z odwiedzinami i dziadków, z domową szarlotką, ze słońcem i latem lub jesienną słotą. Co ciekawego w sobie mają?


Mi osobiście jabłka kojarzą się piecem „angielką” opalanym surowym drewnem, który stał w kuchni i aromatem pieczonych jabłek, które przygotowywała prababcia.

Jabłko jest bardzo wartościowym owocem nie tylko ze względów kulinarnych. Istnieje takie angielskie powiedzenie, mówiące o tym, że jedno jabłko dziennie uchroni przed lekarzem (dosłownie „utrzyma go z daleka”). Co prawda już kiedyś pisałem o jego właściwościach tutaj Jedz jabłka, ale tak dla przypomnienia przygotowałem streszczenie w formie obrazka:

jabłko, właściwości

Ponadto można zastosować dietę jabłkową, która stosowana jest w celu obniżenia ciśnienia krwi, oczyszczenia wątroby i woreczka żółciowego, eliminacji skutków zapalenia przewodu pokarmowego, pozbycia się wyprysków i zmian skórnych (spowodowanych toksynami i zakwaszeniem organizmu), wydaleniu nadmiaru kwasu moczowego z organizmu oraz alkalizacji i oczyszczeniu krwi. 2 kg jabłek w każdej formie, bez cukru, przez 3-5 dni. Jednakże takie eksperymenty dietetyczne brałbym pod uwagę jako ciekawostkę.

Lepiej do codziennej diety włączyć jabłka niż pościć tylko na nich. Dobrym pomysłem na urozmaicenie jadłospisu będzie wprowadzenie koktajlu odżywczego. W skład może wejść: jabłko, natka pietruszki, kiwi i ewentualne przyprawy np. imbir/cynamon.

pieczone jabłka, jabłko

Oto kolejny przepis z cyklu #nicnowego #polskiesuperjedzenie.

Pieczone jabłka z nadzieniem kokosowo-rodzynkowym

Składniki:

  • 4 średnie jabłka (albo tyle na ile macie ochotę),
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • przyprawy do smaku – cynamon i kolendra.

Przygotowanie:

Ja dodatkowo uprażyłem sobie nasiona siemienia lnianego i utarłem w moździerzy wraz z wiórkami kokosa, cynamonem i kilkoma ziarnami kolendry. Następnie należy dodać rodzynki i po prostu je przemieszać. Jabłka wydrążyć – pomocna okazuje się druga strona łyżeczki. Teraz wystarczy je nadziać i wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 min.

Życzę zdrowia i smacznego!

Rafał


Więcej przepisów znajdziesz tutaj:

Akcja „Nic nowego – polskie superjedzenie”

2 komentarze

  1. Uwielbiam jabłka w każdej postaci. Na pewno spróbuję tego sposobu, choć to akurat na jabłka nie pora. Zabieram na jesień :) pozdrawiam,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *