Można powiedzieć, że jabłko jest najbardziej polskim owocem. Nie tylko ze względu na zeszłoroczny patriotyczny obowiązek spożywania jabłka. Jabłka kojarzą się nam z polską wsią, z odwiedzinami i dziadków, z domową szarlotką, ze słońcem i latem lub jesienną słotą. Mi kojarzą się z prababcią, piecem na drewno, który stał w kuchni i aromatem pieczonych jabłek.

Jabłka są bardzo wartościowymi owocami nie tylko ze względów kulinarnych. Istnieje takie angielskie powiedzenie, mówiące o tym, że jedno jabłko dziennie uchroni przed lekarzem (dosłownie „utrzyma go z daleka”). Co prawda już kiedyś pisałem o nim tutaj Jedz jabłka, ale tak dla przypomnienia przygotowałem streszczenie w formie obrazka:

Naturlane ciekawostki jabłko

Ponadto można zastosować dietę jabłkową, która stosowana jest w celu obniżenia ciśnienia krwi, oczyszczenia wątroby i woreczka żółciowego, eliminacji skutków zapalenia przewodu pokarmowego, pozbycia się wyprysków i zmian skórnych (spowodowanych toksynami i zakwaszeniem organizmu), wydaleniu nadmiaru kwasu moczowego z organizmu oraz alkalizacji i oczyszczeniu krwi. 2 kg jabłek w każdej formie, bez cukru, przez 3-5 dni.

pieczone jabłka

Oto kolejny przepis z cyklu #nicnowego #polskiesuperjedzenie.

Pieczone jabłka z nadzieniem kokosowo-rodzynkowym

Składniki:

*4 średnie jabłka (albo tyle na ile macie ochotę),

*2 łyżki wiórków kokosowych,

*4 łyżki rodzynek,

*2 łyżki siemienia lnianego,

*przyprawy do smaku – cynamon i kolendra.

Przygotowanie:

Ja dodatkowo uprażyłem sobie nasiona siemienia lnianego i utarłem w moździerzy wraz z wiórkami kokosa, cynamonem i kilkoma ziarnami kolendry. Następnie należy dodać rodzynki i po prostu je przemieszać. Jabłka wydrążyć – pomocna okazuje się druga strona łyżeczki. Teraz wystarczy je nadziać i wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 min.

Smacznego!

Rafał


Więcej przepisów znajdziesz tutaj:

Akcja „Nic nowego – polskie superjedzenie”