Dary Losu #2 – Onlycook – Kopytka kukurydziane

Podziel się wiedzę

Dziś pomysł na… kopytka kukurydziane z warzywnym sosem, a sponsorem tego dania jest Onlycook – portal na którym można wybrać interesujący nas przepis, a oni przygotują i wyślą do nas paczkę z potrzebnymi produktami.


Tak na prawdę to potrzebujemy jedynie trochę czasu, bo w gotowaniu najprzyjemniejsze jest właśnie samo gotowanie. Czysta alchemia – ze zbioru produktów powstaje zupełnie coś innego. W tym przypadku nie musimy nawet chodzić po sklepach i szukać odpowiednich składników. Ja na spróbowanie wybrałem kopytka kukurydziane z warzywnym sosem.

Cała paczka przychodzi w dobrze zabezpieczonym kartonowym pudełku.

kopytka kukurydziane, olnycook

W środku znajdują się najpotrzebniejsze składniki, w tym przyprawy i nawet olej kokosowy do smażenia.

kopytka kukurydziane, olnycook

Oraz dobrze opisany przepis, który krok po kroku prowadzi nas przez arkana kulinarnych ścieżek.

kopytka kukurydziane, olnycook

A teraz o samym przygotowaniu potrawy – kopytka kukurydziane z warzywnym sosem:

Do wrzącej wody (ok. szklanki) wsypujemy 1,5 szklanki kaszki kukurydzianej. Ciągle mieszając gotujemy do uzyskania kleistej konsystencji. Wodę wcześniej warto posolić. Do masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki i po łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Trzeba wszystko dobrze mieszać, bo mogą powstać grudy. Dlatego radzę, żeby kaszka wcześniej trochę ostygła. Żeby masa się lepiej formowała można dodać trochę mleka.

kopytka kukurydziane, olnycook

W miedzy czasie kiedy masa na kopytka stygnie trzeba posiekać warzywa. Czosnek przecisną przez praskę lub drobno posiekać. Pomidory pokroić w kostkę.

W większym garnku nastawiamy osoloną wodę do ugotowania kopytek. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy warzywa i dusimy do miękkości, a następnie dodajemy pomidory z zalewą i czosnek. Pod koniec duszenia doprawiamy pieprzem.

kopytka kukurydziane, olnycook

Teraz czas na zrolowanie masy kukurydzianej i wycięcie kopytek. Ja podsypałem trochę mąką, żeby lepiej ciasto odchodziło od stołu. Gdy woda zacznie wrzeć można je wrzucać. Gotować do wypłynięcia.

kopytka kukurydziane, olnycook

Rozgrzewamy na czystej patelni olej kokosowy i smażymy na złocisty kolor nasze kopytka kukurydziane.

kopytka kukurydziane, olnycook

SMACZNEGO!

kopytka kukurydziane, olnycook

Największą trudność jaką sprawia to danie to chyba tylko przygotowanie kopytek, ale nie ma się się bać ;-) Zawsze można dodać więcej mąki.

Smacznego i życzę zdrowia

Rafał

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *