Dieta niskobiałkowa określana również jako niskoproteinowa, jest rozwiązaniem kierowanym głównie do osób, które zmagają się z niewydolnością nerek i wątroby. Dieta niskobiałkowa stanowi więc rodzaj diety leczniczej. Bywa także stosowana w przypadku zakłóceń metabolizmu aminokwasów w organizmie. Na czym polega ten rodzaj diety? Jakie produkty można spożywać na diecie niskobiałkowej? Kwestie te zostaną omówione szerzej w niniejszym artykule.
Dieta niskobiałkowa — kto powinien ją stosować?
Jak wspomniano wcześniej, omawiana dieta jest kierowana głównie do określonej grupy osób. Są to osoby z niewydolnością nerek lub wątroby, a także z pewnymi zakłóceniami metabolizmu aminokwasów. Z powodzeniem mogą ją stosować także osoby z chorą trzustką czy dolegliwościami ze strony pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Należy jej przestrzegać również przy tyrozynemii.
Dieta niskobiałkowa — założenia
Dieta niskobiałkowa, jak każda dieta, posiada swoje charakterystyczne założenia. W tej diecie chodzi o to, by wyeliminować spożywane białko do minimum. Jego ilość należy określić w oparciu, o stopień tolerancji na nie przez chorego. Ogólnym założeniem jest to, że białko nie może przekraczać ilości 40-50 g na dobę. Wyjątkowo należy postępować w przypadku niewydolności nerek czy wątroby. Wówczas ilość należy zmniejszyć do 20-30 g na dobę. Białko, które spożywane jest w tej diecie, musi być pochodzenia zwierzęcego. To również istotne założenie całej diety. Węglowodany w tej diecie nie stanowią problemu, dlatego nie trzeba ich eliminować. Warto pilnować jednak, by nie przekraczać dobowej dawki 300 g. Ilość spożywanych tłuszczów nie powinna przekraczać na dobę 25-30% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Dokładnie opisana została dieta niskobiałkowa na zywieniemaznaczenie.pl. Warto zajrzeć tam, by dowiedzieć się więcej na temat diety niskoproteinowej.
Dieta niskobiałkowa — przykładowe posiłki
Warto poznać również przykładowe posiłki, jakie można spożywać na diecie niskobiałkowej. Zalecane produkty to: herbata, ziemniaki, ryż, cielęcina, indyk, kurczak. Można jeść również ryby i warzywa, oraz owoce jagodowe i cytrusowe. Odradza się stosowanie alkoholu, fast-foodów, wędlin czy dojrzewających serów w posiłkach.
Dieta niskobiałkowa — czy jest zdrowa?
Należy przyjrzeć się także kwestii tytułowej. Czy dieta niskobiałkowa jest zdrowa? Dieta łatwostrawna niskobiałkowa jest specjalną modyfikacją diety podstawowej stosowaną we wspomaganiu leczenia chorób wątroby i nerek. Taka dieta będzie więc dostosowana stricte pod preferencje konkretnej osoby z danym schorzeniem. Raczej nie zaleca się jej stosować u osób w pełni zdrowych. Jeśli jest ona stosowana w konkretnym przypadku i według ściśle określonych i przestrzeganych zasad — będzie wówczas zdrową dietą. I to nawet bardzo zdrową, ponieważ pomaga choremu ograniczyć objawy i zadbać o swoją kondycję. Co więcej, u osób cierpiących na wspomniane wcześniej dolegliwości taka dieta często staje się wręcz koniecznością. Bez niej organizm nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo ze względu na doskwierające choroby.
Jak wskazano, dieta niskobiałkowa może być zdrową dietą. Należy jednak stosować ją wyłącznie w przypadku posiadania omawianych w artykule chorób. Warto również zawsze przed rozpoczęciem stosowania diety, porozmawiać o tym z lekarzem lub dietetykiem.