Dietetyczna galaretka ala lekka pianka – prosty przepis na deser

Podziel się wiedzę

Dietetyczna wersja popularnego przysmaku to przyjemna alternatywa dla deserów, jeżeli jest się na ścisłej diecie. Przepis jest prosty i tani, a składników jest bardzo mało.


Jak w miarę szybko w domowych warunkach przyrządzić ten smakowity deser? Oto przepis:

Dietetyczna galaretka ala lekka pianka

Potrzebne będą:

  • 250 g twarogu chudego,
  • 15 g żelatyny (lub galaretka smakowa bez cukru),
  • aromat i słodzik.

Żelatynę lub galaretkę owocową zalewamy gorącą wodą (tak jak na opakowaniu, około 0,5 l). Dodajemy słodzik (jakikolwiek i ile lubimy) oraz ewentualnie aromat. Gdy płyn odpowiednio stygnie możemy zająć się twarogiem. Należy go przetrzeć przez sitko o małych oczkach, żeby uzyskać gładką konsystencję.

dietetyczna lekka chmurka

Gdy żelatyna/galaretka już dostatecznie ostygnie i zacznie tężeć wlewamy jej trochę do masy z sera białego i intensywnie mieszamy. W ten sposób łatwiej będzie ją połączyć z resztą płynu. Całość można przelać do sylikonowych foremek lub do pojemnika z zamknięciem i wstawić do lodówki do stężania.

Waga około 750 g

Kalorie 253 kcal

Węglowodany 6 g

Białko 56 g

Tłuszcz <1 g

W wersji z galaretką owocową lub owocami kalorie się trochę zwiększą. Trzeba brać to pod uwagę.

Czy ten przepis może być wegański?

Bez problemu można zastąpić żelatynę agarem (z glonów), który posiada podobne właściwości do tworzenia żelu. Innym wyjściem jest sporządzenia dietetycznych pianek na bazie nasion chia. Zalewa się je gorącą wodą, a po ostygnięciu równie ładnie tężeją.

Zamiast twarogu można użyć białka z proszku np. z groszku i ryżu albo z nasion konopii. W obu przypadkach mieszanki są tak dobrane, że posiadają pełny aminogram, więc wszystkie potrzebne naszemu organizmowi aminokwasy. Dodatkowo tego typu produkty mają już w swoim składzie słodzik i ciekawe smaki.

Cieciorka jest też ciekawym produktem wegańskim jeżeli chodzi o obróbkę i wysoką zawartość białka. Jednak nie miałem z nią styczności na tyle, żeby eksperymentować z nią z kuchni.

Czy nie za dużo białka?

Kwestia białka w diecie jest indywidualną sprawą, ale ma kilka właściwości, które można wykorzystać. Po pierwsze bardzo dobrze syci, pozwalając na wytrzymanie trochę dłużej na ujemnej podaży kalorii. Po drugie strawienie białka pochłania dodatkowe 20-30% energii. Więcej o tym co myślę o dietach bogatych w białko tutaj – Białko – niezbędny element diety, ale bez przesady

Pozdrawiam i życzę smacznego!

Rafał

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *