Pacjentom chorującym na Hashimoto zaleca się stosowanie specjalistycznej diety, która ma na celu łagodzenie objawów choroby i utrzymanie dobrego zdrowia. Hashimoto to choroba o podłożu autoimmunologicznym, w której dochodzi do zaburzeń funkcjonowania tarczycy. Odpowiednio rozplanowana dieta pomoże zmniejszyć objawy choroby i wpłynąć na jakość życia chorego.
Dlaczego dieta przy Hashimoto jest ważna?
Dieta Hashimoto jadłospis odgrywa bardzo dużą rolę w procesie wspierania chorującego organizmu. Jaką? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
- Zmniejszenie stanu zapalnego – dieta złożona z odpowiednich składników o działaniu przeciwzapalnym pomaga zmniejszyć przykre dolegliwości związane z chorobą.
- Wspomaganie funkcji tarczycy – na rynku dostępne są produkty, których składniki odżywcze mogą wpływać na działanie tarczycy. Dieta, która się z nich składa, nie tylko wpływa na mniejsze odczuwanie skutków Hashimoto, ale działa pozytywnie także na tarczycę. Pomocna może się tutaj okazać dieta pudełkowa opracowana przez dietetyków.
- Wspieranie jelit – dostępne są badania, które sugerują, że Hashimoto może wynikać z niepoprawnego funkcjonowania jelit. Odpowiednia dieta, probiotyki i zdrowe tłuszcze mają duży wpływ w procesie prawidłowego funkcjonowania jelit, a tym samym zmniejszaniu objawów Hashimoto.
- Kontrola wagi – wielu chorych borykających się z Hashimoto ma problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. Odpowiednia dieta, np. dieta pudełkowa dla chorych na Hashimoto jest zrównoważona pod względem kalorycznym, dzięki czemu chorym łatwiej utrzymać zdrową sylwetkę i pozbyć się wahań wagi
Dieta Hashimoto – jadłospis
Zanim przedstawimy przykłady produktów, które można spożywać przy Hashimoto, podkreślamy, że każdorazowo dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb chorego. Istotne jest, aby każdy plan żywieniowy został omówiony z lekarzem lub dietetykiem.
Jeśli przeraża Cię wizja samodzielnego komponowania posiłków, ratunkiem może być dieta pudełkowa stworzona przez specjalistów z zakresu żywienia.
Poniżej przedstawiamy spis produktów zalecanych do spożycia przy Hashimoto.
- Źródła białka – ryby, drób, chude mięso, jaja, fasola, soczewica, tofu. Unikaj przetworzonych produktów mięsnych i wybieraj niskotłuszczowe mięso.
- Warzywa – szczególnie poleca się zielone warzywa liściaste, m.in. szpinak, sałata,njarmuż. Ponadto warto skupić się na sezonowych lokalnych warzywach.
- Owoce – dobrym wyborem są owoce o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, m.in. jagody, jabłka, kiwi, awokado, truskawki, maliny i cytrusy. Tutaj również warto stawiać na ich sezonowość.
- Nasiona i orzechy – migdały, orzechy włoskie i nerkowca, nasiona chia, siemię lniane i pestki dyni. Te produkty bogate są w zdrowe tłuszcze, błonnik i składniki odżywcze wspomagające walkę z chorobą.
- Zdrowe tłuszcze – ogranicz tłuszcze nasycone i sięgaj po oliwę z oliwek, olej kokosowy, tłuste ryby i awokado.
- Pełnoziarniste produkty – śmiało sięgaj po pełnoziarnisty ryż i pieczywo, grykę i płatki owsiane.
Przypominamy, że dieta Hashimoto jadłospis powinna zostać przygotowana indywidualne, dopasowana do potrzeb pacjenta. To dlatego, dokonując wszelkich zmian żywieniowych, chory powinien skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Wpis sponsorowany