Co trzeba wiedzieć o przeciwutleniaczach?

Podziel się wiedzę

Antyoksydanty to niezmiernie praktyczne substancje, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich kluczowym zadaniem jest walka z rodnikami, które prowadzą do przedwczesnego starzenia organizmu.

Dlaczego jeszcze powinno się zadbać o odpowiedni poziom antyoksydantów w organizmie? Więcej na ten temat przeczytacie poniżej.

Czym są przeciwutleniacze?

Antyoksydanty, nazywane też inaczej przeciwutleniaczami, to zespół substancji chemicznych, które mają chronić przed stresem oksydacyjnym, wywoływanym przez wspomniane wcześniej rodniki.

Rodniki powstają w organizmie w procesie utleniania. Mogą go wywoływać rozmaite czynniki, jak choćby stres, niewłaściwa dieta, przemęczenie, promieniowanie słoneczne, zanieczyszczenie środowiska.

Do neutralizacji rodników wykorzystuje się dwa rodzaje przeciwutleniaczy:

  • endogenne,
  • egzogenne.

Pierwsze z nich są wytwarzane w organizmie. Zalicza się do nich na przykład kwas moczowy, liponowy, estrogen i melatoninę. Przeciwutleniacze egzogenne dostarcza się z zewnątrz, na przykład poprzez spożywanie odpowiednich produktów spożywczych lub stosowanie kosmetyków bogatych w odpowiednie składniki. Najpopularniejsze antyoksydanty tego typu to witaminy A, C, E, beta-karoten, polifenole i luteina.

Istnieją też antyoksydanty należące do obu kategorii. Zaliczają się do nich cynk, selen, mangan oraz koenzym Q10.

W jakich produktach znajdują się antyoksydanty?

Antyoksydanty są obecne przede wszystkim w żywności. Warto sięgać po naturalne, nieprzetworzone produkty, pochodzące ze sprawdzonych, zaufanych źródeł. Szeroki wybór zdrowych artykułów spożywczych można znaleźć na przykład na stronie: https://sklepagnex.pl.

Gdzie pojawiają się przeciwutleniacze? Bogatym źródłem witaminy A jest na przykład nabiał, jajka lub mięso ryb morskich. Beta-karoten znajduje się natomiast w dużych ilościach w świeżej marchwi i morelach, a także w szpinaku i sałacie. Witamina E występuje naturalnie w olejach roślinnych, orzechach i ziarnach pszenicy. Natomiast witaminę C najłatwiej znaleźć w cytrusach, papryce czerwonej, dzikiej róży i porzeczkach.

Bogatym źródłem polifenoli jest natomiast czerwone wino oraz herbaty – zwłaszcza biała i zielona.

Dlaczego antyoksydanty są potrzebne?

Rodniki działają destrukcyjnie na ludzki organizm nawet na poziomie komórkowym. Niszczą tkanki podskórne, a także prowadzą do powstania wielu chorób, w tym astmy, cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, choroby Parkinsona lub Alzheimera.

Należy zatem dokładać wszelkich starań, by neutralizować ich działanie, poprzez dostarczanie odpowiednich ilości antyoksydantów do organizmu. Jak to zrobić najlepiej? Wprowadzanie dużej ilości antyoksydantów w produktach spożywczych poprawia naturalną odporność organizmu oraz spowalnia procesy starzenia.

Antyoksydanty – naturalne wsparcie organizmu

Przeciwutleniacze to niezmiernie wartościowe substancje, które wpływają na ogólną kondycję i samopoczucie. Dzięki nim dłużej zachowujemy dobrą formę. Warto zatem wprowadzać zróżnicowane produkty, zawierające silne antyoksydanty, by czuć się lepiej i wyglądać świetnie przez długie lata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *