Co wpływa na rozwój cellulitu?

Podziel się wiedzę

Cellulit stanowi kompleks dla wielu kobiet w różnym wieku. Rynek jest pełen wielorakich produktów służących jego redukcji, salony kosmetyczne oferują liczne zabiegi na ciało pomagające uporać się z problemem, spotkać można się również z różnorodnymi wskazówkami dietetycznymi w tym zakresie. Jednak często zapomina się o tym, że aby walka z cellulitem była skuteczna, należy dowiedzieć się, jakie są jego przyczyny. Jedynie wtedy można podjąć odpowiednie kroki na drodze do pozbycia się tego nieestetycznego, a nawet niebezpiecznego defektu.

Czym jest cellulit?

Cellulit to niewłaściwe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej wraz z towarzyszącymi im obrzękowo-włóknistymi zmianami tkanki podskórnej. Oprócz nieestetycznego wyglądu jest on sygnałem zaburzeń w organizmie na przykład w postaci zaburzeń układu krążenia czy układu limfatycznego. Zlekceważony może doprowadzić do innych poważnych schorzeń tym bardziej, że z czasem zmienia swoją formę. Chociaż tak zwaną skórkę pomarańczową kojarzy się głównie ze zbyt wysoką masą ciała i genami, badania dowodzą,  że nie jest to w stu procentach prawda. Za cellulit zazwyczaj odpowiadają nakładające się na siebie czynniki w postaci złych nawyków żywieniowych, stylu życia, chorób i braku aktywności fizycznej. Do głównych przyczyn jego powstawania zalicza się niewłaściwe ukrwienie organizmu wiążące się z nieprawidłowym ukrwieniem organizmu i zaburzoną pracą naczyń krwionośnych i limfatycznych, które odpowiadają za odprowadzanie substancji nieprzetrawionych oraz nieprzyswojonych w procesie przemiany materii.

Czynniki wpływające na rozwój cellulitu

Na rozwój cellulitu wpływa w dużej mierze dieta. Prawidłowy jadłospis powinien zawierać odpowiednio zbilansowane ilości węglowodanów, tłuszczów i białek. Jeśli jest ich więcej niż organizm może spalić, odkładają się one w komórkach tłuszczowych, a widocznym tego efektem staje się cellulit. Temu procesowi sprzyja rzadkie i szybkie spożywanie posiłków składających się z żywności przetworzonej z dużą zawartością środków chemicznych. Powstawanie cellulitu przyspiesza też jedzenie pokarmów zawierających duże ilości tłuszczów i cukrów. To składniki, które mają niekorzystny wpływ na stan naczyń krwionośnych oraz ich przepuszczalność. Z czasem utrudniają one odprowadzenie toksyn z naszego organizmu, dodatkowo powodując tycie. Zwiększenie masy ciała nie sprzyja z kolei aktywności fizycznej, a jej brak to kolejny czynnik mający wpływ na rozwój cellulitu.

W przypadku braku aktywności fizycznej, naczynia krwionośne nie są poddawane stymulacji, a szkodliwe i zbędne substancje pozostają w komórkach. Należy jednak uwzględnić fakt, że ruch niekoniecznie okazuje się skuteczny w przypadku cellulitu wodnego, który występuje nawet u bardzo szczupłych kobiet regularnie uprawiających sport. Pojawienie się cellulitu może być też uwarunkowane nieprawidłową gospodarką hormonalną. Często występuje on w ciąży oraz po jej zakończeniu, a także u kobiet przyjmujących doustne środki antykoncepcyjne. Jest tak, ponieważ wpływają na organizm tak jakby kobieta je zażywająca była w ciąży.

Artykuł powstał we współpracy z czasopismem Naturoterapia w praktyce.

2 komentarze

  1. Podstawą walki z celulitem i odchudzania się jest zbilansowana dieta, unikanie jedzenia przetworzonego, tzw. śmieciowego. Dodatkowo liczenie kalorii i ćwiczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *