Makaron z mięsem mielonym z indyka, czyli dużo jedzenia na raz

Podziel się wiedzę

Chcesz zrobić szybki posiłek dla 3-4 osób, ale masz mało czasu, a chęci na stanie w kuchni prawie wcale? Sprawdź, co wyczarowałem w około 35 min. Nie jestem specjalistą w sferze gotowania i potraktuj ten wpis jako zabawny reportaż i ciekawostkę.


Nie można popadać w paranoję, jeżeli chodzi o odżywianie. Nie wszystko na pierwszy rzut oka jest takie niezdrowe jakby mogło się wydawać. Ja osobiście od czasu do czasu mam ochotę na danie z makaronem, najlepiej z patelni i z dużą ilością mięsa.

Nie lubię jednak gotować dla samego siebie i stać cały dzień w kuchni, wymyślając, co rusz to nowe, niepowtarzalne danie. Dlatego wpadłem na pomysł, że zrobię po prostu dużo jedzenia na raz. Wiem, że to żadna nowość, ale oto co przygotowałem:

Makaron z mięsem mielonym z indyka – składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego,
  • puszka zielonego groszku (240 g),
  • dwa duże pomidory,
  • dużo przypraw (ja użyłem pieprzu czarnego i kajeńskiego, bazylii, ziół prowansalskich, słodkiej papryki, czosnku i soli),
  • ewentualnie łyżkę odtłuszczonego lnu mielonego.

Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię, jeżeli masz możliwość ograniczenia dodatku tłuszczy to smaż bez oleju. Dobrze jest mieć patelnię z nieprzywierającą powłoką lub/i olej w sprayu. Rozdrabniamy smażące się mięso przy pomocy łopatki (lub czym tam mieszacie). W między czasie wstawiamy wodę na makaron i gdy przyjdzie na niego pora gotujemy i odcedzamy.

Mięso cały czas skwierczy na patelni, więc trzeba pokroić pomidory. Ja je myję, sparzając wcześniej wodą, a następnie drobno kroję. Nie obieram ich ze skórki i tak doprowadzamy ją do całkowitego rozpadu pod wpływem duszenia w wysokiej temperaturze.

Wrzucamy nasze pokrojone pomidory na patelnię do mięsa i dodajemy przyprawy. Przynajmniej ja tak robię, można też później. Otwieramy puszkę z groszkiem, odcedzamy, po czym wrzucamy go również na patelnie (teraz też jest dobry moment na dodanie przypraw, jeżeli cały czas zwlekałeś/łaś).

Makaron powinien już być al dente, więc go też wrzucamy na patelnie i przykrywamy całość (dowiedziałem się, że właśnie tak powinno się przygotowywać makaron z jakimkolwiek sosem). Czekamy aż wszystko przejdzie swoim smakiem, niech pomidory się całkiem rozpadną i stworzą naturalny sos.

Jeżeli uważasz, że sos nie jest zbyt gęsty to odkryłem świetny i zdrowy sposób na jego zagęszczenie – len mielony. Mi wystarczało wsypanie i rozmieszanie jednej łyżki. Makaron z mięsem mielonym z indyka gotowy. Tylko nie zapomnijcie o przyprawach.

Wartości odżywcze (całość/jedna porcja z 4)*:

– 1640/410 kcal

– 157/39,25 g węglowodanów

– 133/33,25 g białka

– 19/4,75 g tłuszczy

– 28/7 g błonnika

*(pomidorów nie wliczam, ale groszek tak)

Zazwyczaj taką ilość dzielę na 3-4 porcję i wkładam do pojemników, gdy wiem, ze nie będę miał czasu na zjedzenie w domu, albo ochoty na gotowanie w ciągu dnia. Robicie podobnie? Macie jakieś ciekawe przepisy na dania jednogarnkowe lub jakiś szybki posiłek?

Przepis ten jest uzupełnieniem tego wpisu : Dieta cud –zdrowe odżywianie.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *