Znajdź mnie na FB i IG -->

Jadalne kwiaty – 35 kwiatów, które można zjeść

Jadalne kwiaty wydają się kulinarną fanaberią, ale wykorzystywane były one już tysiące lat temu przez Greków, Rzymian i Chińczyków. W dzisiejszej kuchni włoskiej czy indyjskiej wciąż można znaleźć przepisy z płatkami kwitów w tle.


Jadalne kwiaty mogą w ciekawy sposób urozmaicić posiłki dodając im koloru, intrygującego smaku i pewnej dozy ekstrawagancji. Niektóre z nich mają ostry smak, a inne mają typowy kwiatowy i aromatyczny.

Zakres użycia płatków kwiatowych jest bardzo szeroki. Można je wykorzystywać w wytrawnych sałatkach, lekkich i słodkich deserach a także jako dodatek do herbat. Te ostrzejsze w smaku urabia się razem z ciastem na makaron, lawenda może być składnikiem domowych lodów, a z kwiatów mniszka lekarskiego często robi się leczniczy syrop.

Jadalne kwiaty (niektóre przykłady)

  1. Bazylia – kwiatki występują w różnych kolorach, od białego do różowego, po barwę lawendową. Smak jest podobny do liści, ale łagodniejszy.
  2. Bergamotka – Czerwone kwiaty mają miętowy smak.
  3. Bratek ogrodowy – Płatki mają nieco nieokreślony smak, ale jeżeli zje się cały kwiat, czuć w pełni więcej łagodnego smaku. Dobry dodatek do serów i sałatek.
  4. Chryzantema – Trochę gorzkie płatki. Występują we wszystkich kolorach tęczy, a zakres smaków jest szeroki – od pieprzowatych po ostry. Należy używać tylko płatków.
  5. Cukinia i dynia – Kwiaty z obu są wspaniałymi „naczyniami” do wypychania, z których każdy ma delikatny smak. Przed użyciem trzeba usunąć pręciki.
  6. Czosnkowe – Wszystkie kwiaty z rodziny allium (cebula, czosnek, por, szczypiorek) są jadalne i bardzo aromatyczne. Smaki przechodzą gamę od delikatnego pora do mocnego, zdecydowanego czosnku. Każda część tych roślin jest jak najbardziej jadalna.
  7. Cykoria – Lekka, gorzka ziemistość cykorii widoczna jest w jej płatkach i pączkach, które można z powodzeniem marynować.
  8. Dzięgiel – W zależności od odmiany, kwiaty mają kolor od jasnopurpurowego do głębokiego różu. Mają smak lukrecji.
  9. Hyzop lekarski – Zarówno kwiaty, jak i liście mają subtelny aromat anyżu lub lukrecji.
  10. Fiołki – Są kwiatowe, słodkie i piękne jako ozdoba. Kwiaty można stosować w sałatkach i jako dekoracja deserów i napojów.
  11. Fiołek trójbarwny (Johnny Jump-Up) – Cudowne i pyszne, kwiaty mają subtelny miętowy smak, doskonały do sałatek, makaronów, owoców i napojów.
  12. Rukola – Kwiatki są małe z ciemnymi centrami i z pieprzowym smakiem przypominającym liście.
  13. Goździki – Płatki są słodkie, po oderwaniu od podstawy. Kwiaty smakują jak ich słodki, pachnący aromat.
  14. Ogórecznik lekarski – kwiaty mają piękny niebieski odcień i smakują jak ogórek.
  15. Nagietek – Wspaniały kwiat do jedzenia, najczęściej kwiaty nagietka są pieprzne, pikantne i ostre. Ponadto ich żywy złoty kolor doda szczyptę polotu do każdego dania.

    jadalne kwiaty
    fot. pixabay.com
  16. Rumianek – Mały i podobny do stokrotki. Jego kwiaty mają słodki smak i często są używane w herbacie. Alergicy muszą uważać, bo w większym stopniu mogą być narażeni na alergię na rumianek.
  17. Owoce cytrusowe (pomarańcza, cytryna, limonka, grejpfrut, kumkwat) – Kwiaty cytrusowe są słodkie i mocno pachnące. Z tego powodu trzeba ich używać oszczędnie, w innym przypadku danie może wyjść zbyt aromatyczne.
  18. Koniczyna – Kwiaty są słodkie z nutą lukrecji.
  19. Koper włoski – kwiaty są słodyczami o subtelnym smaku lukrecji, podobnie jak samo zioło.
  20. Hibiskus – Popularny w herbacie hibiskus ma żywy i cierpki smak żurawiny, dlatego płatki należy stosować oszczędnie.
  21. Niecierpek (Impatiens) – kwiaty mają słodki smak – najlepiej wykorzystać jako ładny dodatek lub produkt do kandyzowania.
  22. Jaśmin – Te bardzo pachnące kwiaty są używane jako dodatek do herbat. Można również używać ich w słodkich potrawach, ale oszczędnie.
  23. Lawenda – Słodkie, pikantne i pachnące kwiaty są doskonałym dodatkiem do pikantnych i słodkich potraw, albo domowych lodów.
  24. Werbena cytrynowa – drobne, białawe kwiaty przypominają cytrynę – są świetne na herbatę i desery.
  25. Lilia – Kwiaty są ostre, ale kwiatowy cytrusowy aromat również daje swój smak.
  26. Mięta – Kwiaty są po prostu miętowe. Ich intensywność różni się w zależności od odmiany.
  27. Nasturcja – Jeden z najpopularniejszych jadalnych kwiatów. Pięknie zabarwione płatki mają słodki, kwiatowy posmak z pikantnym, pieprzem finiszem.
  28. Oregano – Kwiaty są ładną, subtelną wersją liścia.
  29. Rzodkiewki – Różnokolorowe kwiaty rzodkiewki mają wyraźny, pieprzny smak.
  30. Róża – Na początku trzeba usunąć białą, gorzką podstawę. Pozostałe płatki mają mocno perfumowany smak, idealny do pływania w napojach lub dekorowania deserów i jako dodatek do różnych dżemów. Wszystkie róże są jadalne, a smak jest wyraźniejszy w ciemniejszych odmianach.
  31. Lipa – Małe kwiaty, biało-żółte, są cudownie pachnące i mają smak podobny do miodu. Kwiaty były używane w herbacie jako lekarstwo w przeszłości.
  32. Rozmaryn – Kwiaty smakują jak łagodniejsza wersja zioła.
  33. Szałwia – Kwiaty mają subtelny smak podobny do liści.
  34. Słonecznik – Płatki można jeść, a pączek można gotować na parze jak karczoch.
  35. Malwa różowa (Hollyhock) – Bardzo słodki smak.
jadalne kwiaty
fot. pixabay.com

O bezpiecznym jedzeniu kwiatów

Wydawać się mogłoby, że jedzenie kwiatów jest zupełnie bezpieczne, ale niestety może skończyć się chorobą. Nie każdy, choćby najpiękniejszy kwiat jest jadalny, może być zabójczy. Bez obaw, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, nic Ci się niestanie:

  • Jedz kwiaty, o których wiesz, że są bezpieczne do spożycia – jeśli nie masz pewności, skonsultuj się z podręcznikiem na temat jadalnych kwiatów i roślin.
  • Jedz kwiaty, które sam wyhodowałeś, lub wiesz, że są bezpieczne do spożycia. Kwiaty z kwiaciarni lub szkółki zostały prawdopodobnie potraktowane pestycydami lub innymi chemikaliami.
  • Nie jedz przydrożnych kwiatów ani tych zebranych w publicznych parkach. W obu przypadkach rośliny mogą być traktowane pestycydami lub herbicydami, a kwiaty przydrożne mogą być zanieczyszczone spalinami samochodowymi.
  • Zjedz tylko płatki – usuń słupki i pręciki przed jedzeniem.
  • Jeśli cierpisz na alergie, stopniowo wprowadzaj jadalne kwiaty, ponieważ mogą zaostrzyć reakcje alergiczne.
  • Aby zachować świeżość kwiatów, umieść je na wilgotnych ręcznikach papierowych i wstaw do lodówki w hermetycznym pojemniku. Niektóre mogą przetrwać do 10 dni w ten sposób.
  • Zawsze pamiętaj, aby używać oszczędnie kwiatów w twoich przepisach ze względu na komplikacje pokarmowe, które mogą wystąpić przy dużej konsumpcji. Większość kwiatów ziołowych ma smak podobny do liścia, ale bardziej pikantny.

Jadalne kwiaty do bardzo intrygujący dodatek do potraw, który może zaskoczyć kubki smakowe niejednego smakosza oraz wprawić w osłupienie znajomych i gości.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

Zobacz podobne wpisy

Dodaj komentarz

Close Menu