9 powodów, dla których warto pić kawę zbożową

Podziel się wiedzę

W czasach PRL-u kawa zbożowa była tanim substytutem prawdziwej kawy. Wtedy pijano ją częściej, bo nie było wyboru, ale może i dziś warto po nią sięgnąć? Chociażby z powodu jej prozdrowotnych właściwości.


Kawa zbożowa w świadomości Polaków jest produktem gorszym, bo używana była jako tańszy zamiennik luksusowego towaru jakim była kawa. Jednak warto na nowo ją odkryć i odczarować jej właściwości.

Kawa zbożowa przygotowywana jest z prażonych i zmielonych ziaren zbóż (najczęściej żyta i jęczmienia), cykorii oraz dodatków takich jak słód jęczmienny i burak cukrowy. W specjalnych mieszankach przeznaczonych dla dzieci występuje również mleko w proszku i cukier, ale tego raczej nie polecam.

Podstawową i najpowszechniejszą kawę zbożową gotuje się w wodzie, a następnie przecedza wywar. Istnieją również wersje w ekspresowych torebkach, ale najwygodniejszą formą są chyba te rozpuszczalne.

Kawa zbożowa jest niskokaloryczna. Maksymalnie do 51 kcal na porcję. Ja popijam taką, która ma 15 kcal (4 g) w 200 ml. Więc wprawdzie nie różni się pod tym względem od zwykłej kawy, która bez dodatków, również jest niskokaloryczna.

9 powodów, dla których warto pić kawę zbożową:

1. Źródło rozpuszczalnego błonnika pokarmowego – wspomaga perystaltykę jelit, oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów, obniża poziom cukru we krwi.

2. Źródło składników mineralnych a szczególnie magnezu, selenu i potasu – pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i nerwowego oraz do przeprowadzania procesów antyoksydacyjnych w ciele.

3. Wspomaganie flory jelitowej – inulina z cykorii, składnik pokarmowy zaliczany do węglowodanów złożonych odżywia bakterie zamieszkujące nasze jelita (tzw. prebiotyk).

4. Bezpieczna dla osób nadwrażliwych na kofeinę, kobiet w ciąży, dzieci i osób chorujących na wrzody układu pokarmowego oraz nadciśnienie.

5. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy (polifenoli) wspomaga procesy ochronne organizmu.

6. Ułatwia wchłanianie wapnia z pożywienia – dzięki zawartości inuliny i magnezu, wapń z pożywienia łatwiej się wchłania.

7. Poprawia pracę układu trawiennego – błonnik reguluje perystaltykę jelit, a wzmocniona flora bakteryjna działa sprawniej.

8. Nie uzależnia tak jak kawa, ponieważ nie posiada w swoim składzie kofeiny.

9. Pomaga w odchudzaniu – wszystkie powyższe cechy kawy zbożowej mogą dopomóc w kuracji odchudzającej.

Sam zacząłem ją pić w większych ilościach, bo smakuje mi i trochę przypomina mi smak z dzieciństwa (bo zwykłej kawy to już piłem trochę za dużo) ;-)

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

8 komentarzy

      • Dzięki za odpowiedź ;) A cukru z jakiego powodu nie polecasz?

        PS Ta „pani” nie jest potrzebna :D
        Pozdrawiam,
        Ewa Jemioł

        • Hahaha, po adresie mailowym nie poznałem :D Ogólnie z cukrami prostymi nie należy przesadzać, nawet jeżeli to jest niby „zdrowszy” cukier. Mleka również bym dodawał odrobinę, bo też posiada dość prosty cukier – laktozę. Jeżeli do posiłku to okej, bo i tak trzustka musi wyrzucić insulinę, ale jeżeli to ma być pomiędzy posiłkami, to nie warto podnosić sobie poziomu glukozy we krwi. Sprzyja to odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Skomentuj Z mojej strony lustraAnuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *