Magnez w diecie wegetariańskiej — Jakie produkty warto wybierać, aby uniknąć niedoborów?

Podziel się wiedzę

Wokół diety wegańskiej narosło wiele mitów, które są ciągle powielane. Jeden z nich dotyczy niedoborów witamin i minerałów. Bardzo często można usłyszeć, że osoby decydujące się na dietę wegetariańską mogą nabawić się niedoboru magnezu, przez wykluczenie niektórych produktów ze swojej diety. Zdziwieniem dla niektórych może być fakt, że wegetarianie nie powinni mieć niedoborów magnezu, ani żadnych innych mikroelementów.

Charakterystyka diety wegetariańskiej?

Dieta wegetariańska to bardzo popularny sposób żywienia, który polega na wykluczeniu niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. W szczególności dotyczy to czerwonego mięsa takiego jak: drób, wołowina, czy wieprzowina. Dieta wegetariańska nie jest tak restrykcyjna, jak dieta wegańska, która opiera się na spożywaniu wyłącznie produktów roślinnych. Oznacza to, że wegetarianie mogą spożywać owoce morza, ryby, a także produkty, takie jak: ser, jaja lub miód, które są źródłem wielu witamin i substancji odżywczych.

Czym grożą niedobory witamin i minerałów?

Niedobory witamin i minerałów w organizmie w głównej mierze spowodowane są przez brak zróżnicowanej diety. Monotematyczne posiłki, niewystarczająca ilość składników odżywczych, a także wybieranie gotowych dań, proponowane w sklepach, a także duża ilość wypijanej kawy mogą prowadzić do wypłukiwania się elektrolitów. Niedobór magnezu wiąże się z szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak:

  • brak energii,
  • zmęczenie,
  • problemy z koncentracją,
  • depresja,
  • kruchość włosów i paznokci,
  • skurcze mięśni.

Aby zapobiec powstawaniu niedoborów w organizmie, należy wybierać produkty, które będą bogate w ten składnik odżywczy. Osoby z dużymi niedoborami mogą również sięgnąć po suplementy, które pomogą w podniesieniu poziomu magnezu w organizmie. Wybór magnezu może nie być prosty, ponieważ dostępnych jest wiele możliwości. Wiele z nich opierają się na łączeniu magnezu z innymi substancjami odżywczymi. Takie kompleksy witamin są wygodne i bardzo skuteczne.

Produkty bogate w składniki odżywcze i suplementacja witaminowa

Osoby decydujące się na dietę wegetariańską powinny skupić się na stworzeniu zbilansowanej diety, która pozwoli zapobiec powstawaniu ewentualnych niedoborów. Warto również rozważyć rezygnację z nadmiernej ilości kofeiny, która ma niekorzystny wpływ na organizm nie tylko pod względem poziomu magnezu. Z ogólnodostępnych produktów spożywczych największą zawartością magnezu mogą się poszczycić:

  • płatki owsiane,
  • ryż,
  • kasza gryczana,
  • fasola,
  • natka pietruszki,
  • szpinak,
  • banany,
  • ciemne pieczywo,
  • owoce morza,
  • ryby,
  • sery żółte,
  • jaja,
  • mleko,
  • orzechy,
  • pestki dyni.

Komponując posiłki z dodatkiem tych produktów, organizm będzie otrzymywał wystarczającą ilość magnezu, która pozwoli na prawidłowe funkcjonowanie. Co ważne dobrze skomponowane posiłki mają ogromny wpływ na samopoczucie i dostarczają energię do realizacji codziennych wyzwań. Jeśli mimo zbilansowanej diety pojawią się symptomy świadczące o niedoborach, to najlepszym sposobem będą badania, które pozwolą określić poziom magnezu.

Szeroki wybór suplementów diety znajdziesz w ofercie drogerii Pulsdlazdrowia

magnez w diecie wegańskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *