Bataty – czym są, skąd pochodzą i jakie posiadają właściwości?

Podziel się wiedzę

Bataty występują na naszym rynku już od dość dawna. Możemy je spotkać zarówno w większych supermarketach, jak i w znacznie mniejszych sklepach. W warzywniakach również są obecne. Coraz więcej osób sięga po słodkie ziemniaki z najróżniejszych pobudek. Warto sprawdzić, jakie właściwości zdrowotne posiadają bataty i co można z nich przyrządzić!

Czym są bataty?

Bataty nazywane są równe często słodkimi ziemniakami. Nic w tym dziwnego, ta nazwa nie wzięła się całkowicie bez powodu – bataty są znacznie słodsze od tradycyjnych ziemniaków, które jemy na co dzień w naszych domach. Warzywa te są rewelacyjnym źródłem węglowodanów, a dodatkowo zawierają beta-karoten, witaminy, minerały oraz luteinę. Doceniane są przez diabetyków, a także przez czynnych sportowców. Bulwy batata niejednokrotnie hodowane są jako rośliny ozdobne. Bataty w innych częściach świata, np. w Ameryce Południowej czy Środkowej są podstawą żywienia, identycznie jak nasze ziemniaki.

Ziemniaki słodkie charakteryzują się słodkim smakiem, soczystością oraz niezwykłą delikatnością. Sprawdzają się rewelacyjnie jako składnik smacznych, wytrawnych dań czy deserów. 

Jakimi właściwościami zdrowotnymi mogą pochwalić się bataty?

Ziemniaki bataty słodkie mogą pochwalić się wieloma cennymi właściwościami zdrowotnymi. Bataty zawierają w 100 gramach aż 86 kcal. Bataty właściwości to chociażby dobra dawka beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A. Znajdziemy w nich również witaminę C. Zamiennik ziemniaków to bogactwo witamin z grupy B, żelaza, potasu oraz magnezu. Niski indeks glikemiczny występuje częściej w batatach gotowanych i wynosi od 44 do 61, z kolei bataty pieczone są znacznie bardziej bogate w węglowodany, ponieważ indeks wynosi wtedy aż 94.

W batatach nie brakuje także składników mineralnych. Liczna obecność przeciwutleniaczy sprawia, że z organizmu eliminowane są wolne rodniki odpowiadające za zbyt szybkie starzenie się. Wartości odżywcze to jedno, jednak bataty charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, a ich regularne jedzenie zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele dolegliwości. Batat sprawdza się w sytuacji, kiedy chorujemy na Hashimoto czy na reumatoidalne zapalenie stawów.

Batat, inaczej wijec ziemniaczany, nie zawiera glutenu. Świetnie więc sprawdza się w diecie u osób, które chorują na celiakię. Kwas foliowy oraz witamina E to kolejne ciekawe, a przy tym cenne właściwości batatów.

Słodkie ziemniaki – pochodzenie

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Jest to roślina, która występuje tam naturalnie i są zjadane na co dzień przez mieszkańców tych kontynentów. Do Europy bataty trafiły dzięki słynnej postaci, jaką był Krzysztof Kolumb. Popularność tej rośliny rozprzestrzeniła się na wiele krajów, jednak ich uprawa wymaga przede wszystkim ciepłego i wilgotnego klimatu. 

Jak ugotować słodkiego ziemniaka?

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, to warzywa, które można gotować bardzo podobnie jak zwykłe ziemniaki. Przede wszystkim bataty myjemy pod bieżącą wodą lub je obieramy ze skórki, a dopiero później bierzemy się za ich mycie. Następnie bataty pokrój w kostkę, w plastry lub gotuj całe. Wrzącą wodę należy posolić. Gotowanie batatów powinno trwać ok. 30 minut. Najkorzystniej gotować te warzywa pod przykryciem, co sprawi, że nie utracimy tak wielu cennych witamin. By sprawdzić, czy bataty są gotowe do spożycia, wystarczy wbić w nie widelec i zaobserwować, czy słodkie ziemniaki swobodnie z niego spadają.

Co można przyrządzić ze słodkich ziemniaków?

Tak naprawdę bataty można przyrządzić na wiele sposobów. W kuchni bataty są chętnie wykorzystywane. Grillowane bataty, pieczone bataty – są to smakowite przekąski, które coraz częściej goszczą na naszych stołach. Wystarczy bataty umyć, pokroić na grube plastry lub słupki, doprawić ulubionymi przyprawami i wrzucić na grilla bądź do piekarnika na blachę. Bataty o żółtym miąższu zazwyczaj znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością., w warzywniakach, ale także w tradycyjnych supermarketach.

Indeks glikemiczny batatów – czy można je spożywać na diecie niskowęglowodanowej?

Spożycie batataów na diecie niskowęglowodanowej zazwyczaj zależy od sposobu ich przygotowania. Każde warzywo, każdy makaron czy kasza posiada inny indeks glikemiczny, który zależy od sposobu przyrządzenia. Grillowanie czy pieczenie sprawia, że ten indeks jest nieco większy, niż gotowanie. Jednak nie chodzi tutaj o rozgotowanie warzywa, a o ugotowanie go al dente – najlepiej, jeśli jest on jeszcze lekko twardawy. Najistotniejsze, by nie doprowadzić do jego rozpadania się. Wtedy można mówić, że batat ma największy indeks glikemiczny.

Bataty świetnie smakują z dodatkami. Rewelacyjnie sprawdzają się cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kmin czy rozmaryn. Wspaniale komponują się ze słodyczą tego egzotycznego warzywa. Dobrze dobrane przyprawy sprawiają, że znacznie chętniej sięgamy z powrotem po batata i często zastępujemy nim naszego tradycyjnego ziemniaka. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłeś batata, koniecznie spróbuj i zachwyć się tym oryginalnym smakiem rozpływającym się w ustach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *