Miód gryczany – produkt, po który trzeba sięgnąć

Podziel się wiedzę

Zdrowy styl życia coraz częściej znajduje swoich zwolenników oraz zwolenniczki na całym świecie. Odpowiednia ilość snu, zredukowanie niepotrzebnego stresu, uprawianie aktywności fizycznej, dobra dieta, itp., wszystko to może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Im szybciej zaczniemy wprowadzać pozytywne zmiany w nasze życie, tym lepiej dla nas. Warto tutaj z pewnością sięgać po wszelkie naturalne produkty, które są blisko nas od wielu tysięcy lat. Stanowią one bowiem rezerwuar niezbędnych nam do życia składników, a przy tym są o wiele bardziej bezpieczne dla naszego zdrowia, niż ich syntetyczne zamienniki. Niewątpliwie jednym z takich dobroczynnych produktów pochodzenia naturalnego, jest miód. W Polsce jest on obecny od wielu wieków i chętnie po niego sięgamy – w różnych sytuacjach. Miód gryczany, lipowy, spadziowy, rzepakowy, akacjowy, itp. – wystarczy tylko znaleźć swój smak oraz korzystać z jego prozdrowotnych właściwości. 

Gdzie szukać dobrego miodu gryczanego?

Miód od wieków służył człowiekowi do tego, by osłodzić sobie życie. Stąd też nieustająca popularność miodu gryczanego oraz jego licznych pobratymców, takich jak: miód lipowy, akacjowy, rzepakowy, itp. Smak miodu gryczanego, który jest bardzo popularny od czasów starożytnych, jest kwiatowy i ma lekko piekący posmak, a swoją ciemną barwą przypomina mocną herbatę.

Miód ów powstaje z kwiatów gryki zwyczajnej – jednorocznej rośliny, która rośnie w Europie. Jest to roślina lecznicza, a więc szeroko są także znane właściwości lecznicze miodu gryczanego. Jeśli więc mamy ochotę na dobrej jakości miód, to powinniśmy się za nim rozejrzeć. Miód gryczany powinien pochodzić ze sprawdzonej pasieki oraz na pewno nie powinien być mieszanką miodów, jak najtańsze miody dostępne w handlu. Jeśli więc myślimy o smacznym oraz zdrowym miodzie gryczanym, to dobrym miejscem do jego nabycia może być platforma internetowa Allegro.

Właściwości miodu gryczanego oraz innych miodów – samo dobro na wyciągnięcie ręki

Miód gryczany polecany jest osobom starszym, które mają słabsze naczynia krwionośne oraz ogólne problemy z krążeniem. Miód ów zawiera rutynę, która wpływa na te naczynia w dobry sposób. Ponieważ miód ów, jak każdy produkt naturalny tego typu, zawiera łatwo przyswajalny cukier, z tego powodu miód gryczany polecany jest osobom, które muszą odciążyć wątrobę. Cukier z miodu odżywia bezpośrednio mięsień sercowy, a wątrobę oczyszcza oraz odtruwa. Warto więc jeść miód gryczany jak najczęściej, przy czym nie muszą to być duże ilości tego miodu, gdyż należy pamiętać, że zawiera on kalorie.

Miód gryczany ma ich trzysta czterdzieści w stu gramach produktu. Osiemdziesiąt procent kalorii ulega bezpośredniemu wchłonięciu i strawieniu, a więc nie zdecydowana większość cukrów nie odkłada się w ciele. Jest on mniej kaloryczny niż cukier. Mogą więc sięgać po niego osoby, które są na diecie. Miód gryczany zawiera antyoksydanty, które uaktywniają się w mieszance z czarną herbatą. W przypadku słodzenia herbaty miodem należy pamiętać, by słodzić lekko ciepłą herbatę, bo w gorącym napoju traci on większość swoich dobroczynnych właściwości. Miód ten, jak i inne miody może wchodzić w skład kosmetyków, które sami sobie przygotujemy w domu. Może się stać, np. podstawowym składnikiem maseczek nakładanych na skórę twarzy.

Dobry miód nie jest zły

Właściwości zdrowotne takich miodów jak, np.: miód akacjowy lub gryczany są dość dobrze znane, ale warto także sporo czytać, by pozyskiwać nowe informacje. Miód gryczany wyróżnia np. to że przyspiesza on gojenie się ran, zawiera on także żelazo i magnez. Jest on więc polecany dla osób cierpiących na niedokrwistość. Miód gryczany zabezpiecza organizm przed niedoborem choliny, gdyż sam jej dość sporo zawiera. Warto go także stosować do peelingu, czy też maseczek nakładanych na skórę, gdyż miód zapobiegnie ewentualnym podrażnieniom naskórka, które mogą się pojawić w przypadku stosowania innych kosmetyków.

Przyswajalność witaminy C z miodu gryczanego, a także witamin B1 i B2 utrzymuje się również na bardzo wysokim poziomie. Miód zawiera także: fosfor, potas, mangan, miedź, cynk, sód, krzem, itp. Zmniejsza on także szkodliwe działanie takich używek jak: papierosy, alkohol, kawa, itp. Z miodem gryczanym nie mają także łatwo pierwiastki promieniotwórcze i ołów, gdyż miód ten bardzo skutecznie usuwa je z krwi. Powoduje on także wzrost poziomu hemoglobiny we krwi. Kupując go pamiętajmy, że miód krystalizuje się po pewnym czasie i jest to jeden ze znaków, że mamy do czynienia z prawdziwym miodem.

Korzystając z tego produktu pszczelego, który możemy rozpuścić w szklance letniej wody, czy też zjeść prosto z łyżeczki albo dodać go do owsianki, mamy pewność, że sięgamy po to, co najlepsze. Jest to jeden z najciemniejszych miodów dostępnych na rynku, a jego właściwości leczniczych nie można przeoczyć. Tym samym i my staniemy się zdrowsi, a więc docelowo – bardziej zadowoleni z życia. Warto więc nabyć dobry miód gryczany albo i inne miody dostępne na wyciągnięcie ręki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *