Bardzo lubię eksperymenty kulinarne, ale nie lubię specjalnie chodzić do sklepu i szukać po półkach „specjalnych” produktów. Jestem bardzo praktyczny i zawyczaj nie planuje dzień wcześniej, co będę jadł. Mając dłuższą chwilę przed pracą i kosz śliwek z działki postanowiłem początkowo zrobić placek owsiany, ale dlaczego nie upiec ciasto?
Przepis został wymyślany na bieżąco. Co miałem pod ręką to użyłem, więc dlatego w przepisie pojawiła się mąka żytnia i zmielony ostropest. Jeżeli nie masz tych składników, ten ostatni możesz zupełnie pominąć, a mąkę użyć, taką jaką preferujesz. O rodzajach mąki możesz poczytać tutaj: Mączny zawrót głowy.
Składniki:
- 100 g płatków jęczmiennych
- 50 g płatków owsianych
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g jaj (4 jaja M-ki)
- 2 łyżki śmietanki 12%
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Po łyżeczce zmielonego siemienia lnianego i ostropestu
- Słodzik
- Kilka śliwek
Przygotowanie ciasta
Pierwszym krokiem jest zalanie gorącą wodą płatków, żeby zmiękły. Można je przykryć na około 5 min. Ja w tym czasie dodałem słodzik. Następnie należy oddzielić białka od żółtek i ubić te pierwsze na sztywną pianę. Do żółtek dodać śmietankę i również ubić. Połączyć obie masy, a w między czasie przemieszać płatki, żeby szybciej ostygły.
Odmierzyć 100 g mąki (około 1 szklanki), dodać proszek do pieczenia, siemię i ostropest. Stopniowo dodawać sypkie składniki do masy jajecznej wszystko miksując. Przestudzone płatki jęczmienne i owsiane dodawać również w małych porcjach.
Masa w moim przypadku była dość ciężka, ale taka jest specyfika mąki żytniej. W sumie mogłem ją przesiać przez sitko. Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Są dwa sposoby kładzenia śliwek do ciasta. Ja jestem zwolennikiem skórki ku dołowi.
Piecyk nagrzać do 220 st C i piec przez ok. 35 min (najlepiej pilnować swojego ciasta). W przypadku mąki żytniej ciastko będzie raczej wilgotne. Przed podaniem można posypać cynamonem. Smacznego!
Całość:
Kcal: 1235; Węglowodany: 173,0 g; Białko: 42,0 g; Tłuszcze: 32,0 g; Błonnik: 25,0 g.
Na porcję (1/7):
Kcal: 176,5; Węglowodany: 25,0 g; Białko: 6,0 g; Tłuszcze: 4,5 g; Błonnik: 3,6 g.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
Rafał