Witamina D3 – dlaczego niezbędna jesienią i zimą?

Podziel się wiedzę

W okresie jesienno-zimowym następuje nagły wzrost zachorowań na przeziębienie. Często ogólne osłabienie organizmu i nierzadko gorsze samopoczucie to efekt zmniejszonej ilości promieni słonecznych. Związane jest z tym mniejsze wytwarzaniem przez ciało witaminy D, która jest niezbędna dla zachowania pełnego zdrowia. Warto z tego powodu rozważyć suplementację witaminą D3.

Czym jest witamina D?

Należy ona do grupy związków chemicznych podobnych do hormonów. Naturalnie powstaje w ludzkim ciele gdy na skórę oddziałuje promieniowanie nadfioletowe (znajdujące się w promieniach słonecznych). Spędzenie nawet kilku minut na tzw. kąpielach słonecznych wystarczyłoby na zaspokojenie potrzeb organizmu. Niestety wiele osób nie uczęszcza na spacery, co się nasila w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo należy pamiętać, że z wiekiem zdolność do syntezy witaminy D spada. Dlatego też, według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) osoby starsze powinny przyjmować dziennie 4000 IU.

Działanie witaminy D3

Podstawową funkcją „słonecznej witaminy” jest regulacja stężenia wapna i fosforu we krwi. Dzięki dobrej gospodarce wapniowo-fosforanowej można zapobiec rozwojowi osteoporozy i cieszyć się mocnymi kości i zębami dłużej. Witamina D3 wpiera oraz reguluje prawidłowe działanie układu odpornościowego, bierze udział w podziałach komórek, pomaga w prawidłowym przebiegu reakcji zapalnych, pomaga naszym mięśniom poprawnie funkcjonować, zmniejsza ryzyko złamań i urazów kości oraz bierze udział w szeregu reakcji syntezy hormonów.

Jak dawkować suplement diety Witamina D3?

Aktualnie za rynku znajduje się wiele preparatów zawierających witaminę D3. Niektóre z nich są pozyskiwane z lanoliny, alg czy znajdują się naturalnie w oleju rybim (tran). Dawkowanie witaminy D3 jeżeli odpowiednia ekspozycja słoneczna nie jest zapewniona:

– DZIECI (1–10 LAT) 600–1000 IU/dobę,

– MŁODZIEŻ (11–18 LAT) 800–2000 IU/dobę,

– DOROŚLI (19–65 LAT) 800–2000 IU/dobę,

– SENIORZY (>65–75 LAT) 800–2000 IU/dobę,

– SENIORZY (>75 LAT) 2000–4000 IU/dobę.

Trzeba pamiętać, że witamina D jest najlepiej przyswajalna w obecności tłuszczy oraz, że przed rozpoczęciem kuracji należy skonsultować się z lekarzem i rozważyć wykonanie badania 25-(OH)D na oznaczenie poziomu witaminy D we krwi.

Artykuł partnera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *