11 powodów, dla których warto przyjmować tran

Podziel się wiedzę

Niezbędne kwasy tłuszczowe, do których zaliczane są kwasy omega-3 są potrzebne naszemu organizmowi, żeby prawidłowo funkcjonował. Można je znaleźć w olejach rybnych np. w postaci tranu lub świeżych morskich ryb. Czy warto je spożywać? Oto 11 powodów, dla których warto przyjmować tran nawet przez cały rok.


Czym są te omega-3?

Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają podwójne wiązanie w pozycji 3, licząc od najdalszego atomu węgla (omega) od grupy karboksylowej. Zaliczyć do nich można kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), które występują np. w tranie. Kwasy tłuszczowe wchodzą w skład fosfolipidów, które tworzą błony komórkowe m.in. komórek układu nerwowego i siatkówki oka. Bez nich wiele komórek w naszym ciele nie potrafiłoby utrzymać odpowiedniej struktury.

11 powodów, dla których warto przyjmować tran

1. Lepsza odporność

Najczęściej w skład tranu z ryb morskich wchodzą również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach np. witamina A. Odpowiada ona m.in. za regenerację błony śluzowej, dzięki czemu trudniej jest przez nią przenikać drobnoustrojom. Ponadto witamina D wspomaga reakcje układu immunologicznego.

2. Zdrowe serce i układ krwionośny

Długołańcuchowe kwasy DHA i EPA są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i układu krążeniowego. Po pierwsze pomagają utrzymać w normie ciśnienie tętnicze. Po drugie obniżają stężenie trójglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL), jednocześnie zwiększając stężenie tego „dobrego” (HDL) we krwi. Po trzecie obniżają krzepliwość krwi, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się zakrzepów – zmniejsza się ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy.

3. Mózg – pamięć i procesy poznawcze na wyższym poziomie

Kwasy nienasycone omega-3 znacznie poprawiają ukrwienie i pracę mózgu. Wpływają one na procesy neurorozwoju. Tran polecany jest dzieciom i młodzieży, kobietą w ciąży (naukowo udowodniono, że kobiety spożywające w ciąży tran rodziły inteligentniejsze dzieci) oraz osobą starszym. Tran może być środkiem prewencyjnym przeciw demencji i chorobie Alzhaimera. Badania przeprowadzone w Australii wykazały wpływ kwasów omega-3 na zdrowie psychiczne.

4. Wątroba – ochrona i lepsza praca

Wielonienasycony kwas dokozaheksaenowy (DHA) pomaga utrzymać prawidłowy poziom trójglicerydów we krwi. Dzięki tej zależności wątroba lepiej funkcjonuje.

warto przyjmować tran

5. Pomaga w stanach zapalnych

Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych.

6. Przeciwutleniacz

Witamina E (alfa-tokoferol), wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych. Kwasy omega-3 znajdują zastosowanie w łagodzeniu chorób stawów.

7. Ochrona wzroku u małych i dużych

Składniku tranu istotnie wpływają na ochronę i funkcjonowanie wzroku. Witamina A (retinol) jest odpowiedzialna w oku za procesy widzenia. Kwas DHA również odpowiada za prawidłowy przebieg tych procesów, nawet u małych dzieci.

8. Mięśnie i siła

Oprócz tego, że witamina D odpowiada za syntezę hormonów (szczególnie męskich), to również wpływa na transport tlenu do mięśni.

9. Tran na złe samopoczucie

Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpowiedni poziom hormonów to gwarancja lepszego samopoczucia. Brak choćby jednego niezbędnego składnika w diecie (szczególnie u kobiet) może wpłynąć nastrój.

10. Gładka i zdrowa cera

Witamina A i witamina E są potrzebne do zdrowego wzrostu błon komórkowych. Pomagają również w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dzięki ich działaniu na lata można cieszyć się piękną i gładką cerą.

11. Układ kostny – zdrowe kości

Zawarta w tranie witamina D indukuje prawidłowy rozwój układu kostnego, poprzez zarządzanie odpowiednim poziomem wapnia w organizmie. Pomaga w lepszym wykorzystywaniu wapna z pożywienia.

warto przyjmować tran

Podsumowanie

Jeżeli chodzi o tran to polecałbym wybierać taki z małych organizmów morskich, ponieważ nie są one w stanie przez swoje krótkie życie zmagazynować niebezpiecznych metali ciężkich. Dodatek witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zawsze jest opisany na opakowaniu. Zazwyczaj są to bezpieczne dawki, standaryzowane na pokrycie do 100% zapotrzebowania dziennego. Dla dzieci istnieją smakowe żelki z tranu, które pachną obłędnie i nie smakują rybą.

Ps. Najlepiej jeść dużo morskich ryb ;-)

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

2 komentarze

  1. W tym roku wzięłam się ostro za to żeby przyjmować tran, żeby dotrzymać postanowienia kupiłam sobie od razu kilka butelek tranu od mollersa, stoją w lodówce, j€ż jedna w połowie opróżniona ;) rozrabiam sobie z sokiem z aronii, gładko wtedy przechodzi, myśle ze ważna jest regularnoć zeby zobaczyć efekty, wiem że tran jest zdrowy i mam nadzieję ze moje postanowienie uda mi się utrzymać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *