Witamina C jest bardzo potrzebna naszemu ciału. Bez niej dosłownie zaczęlibyśmy się rozpadać. Przyjęło się uważać, że w kwaśnych roślinach jest jej najwięcej – bo to kwas askorbinowy. Tylko czy np. w cytrynie jest jej najwięcej?
Witaminę C odkrył w 1933 roku Albert Szent-Györgyi, wyodrębniając ją jako pierwszy z papryki. Jednak już w XVIII wieku lekarze zauważyli, że sok z cytryny podawany doustnie pacjentom z szkorbutem (gnilcem), pomaga w wyleczeniu.
Kwas askorbinowy potrzebny jest nam do prawidłowego wchłaniania żelaza z pożywienia, które jest niezbędne do budowy hemoglobiny. Białko to wchodzi w skład krwinek czerwonych i dzięki niemu mogą one transportować tlen do wszystkich tkanek w organizmie.
Bez witaminy C nie mogłaby zachodzić synteza kolagenu. Podstawowy składnik skóry, naczyń krwionośnych, ścięgien i stawów. W 100 g cytryny jest około 50 mg witaminy C, a dzienna zalecana dawka to 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Lecznicze dawki są jednak znacznie wyższe.
Jeżeli nie cytryna to co warto włączyć do swojej diety?
12 roślin wyjątkowo bogatych w Witaminę C
12. Truskawki 56,7 mg
Słodki czerwony owoc kojarzący się głównie z ciepłymi letnimi dniami. Truskawki są nie tylko niskokaloryczne, ale i również bogate z potas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Dobre źródło przeciwutleniaczy.
11. Papaja 61,8 mg
Egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej, gdzie niektóre okazy mogą warzyć nawet 6 kg (średnio do 2 kg). Ten tropikalny melon zawiera enzym papinę, która poprawia trawienie białek. Z tego powodu polecana jest na problemy z układem trawiennym.
10. Brokuły 93,2 mg
Bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy, które są odporne na działanie wysokich temperatur. Ponadto zawarty w nich sulforafan może chronić wzrok przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych. Dobre warzywo w działaniach chemoprewencyjnych.
9. Kiwi 98,0 mg
Kiwi na skalę przemysłową uprawiane jest w Nowej Zelandii, ale pochodzi z podnóża Himalajów. Zielony owoc bogaty jest również z potas i foliany, więc jest on polecany kobietą w ciąży lub starającym się o dziecko.
8. Jagody goji do 148,0 mg
Według chińskich legend regularne ich spożywanie miało zapewnić długowieczność. Jagody goji na pewno mogą poprawić wytrzymałość i dodać witalności. Duża zawartość żelaza w połączeniu z witaminą C zapewnia lepsze wchłanianie tego minerału.
7. Natka pietruszki 177,0 mg
Nasza rodzima roślina, która pomaga usunąć toksyny z organizmu, pomaga na problemy z układem rozrodczym kobiet, odświeża oddech i wspomaga pracę nerek. Dodatkowo zawiera dużo żelaza, więc może pomóc w walce z anemią.
6. Guawa 184,0 mg
Zarówno owoce jak przetworzy w guawy bogate są w witaminę C i potas, a odmiany o czerwonym miąższu dodatkowo zawierają dużo karotenów, w tym likopen. Działają one przeciwutleniająco na komórki.
5. Czarna porzeczka ok. 185,0 mg
Jako surowiec leczniczy wykorzystywane są też liście np. na bóle brzucha, nieżyt żołądka i jelit, mają właściwości napotne i moczopędne. Owoce zawierają oprócz witaminy C, bardzo dużo witaminy P (organiczne związki chemiczne z grupy flawonoidów, w których skład wchodzi rutyna). Dzięki temu czarna porzeczka może wpływać na zwiększanie odporności.
4. Amla (agrest indyjski) 600 mg
Amla (agrest indyjski) to owoc, który w medycynie indyjskiej uważany jest za owoc młodości. Owoce znane są również jako suplement na odchudzanie. Ponadto amla jest naturalnym adaptogenem, jest bogata w witaminę C, skutecznie wpływa na odporność oraz procesy trawienne. Suplementacja z Amlą pobudza układ obronny organizmu, co skutecznie pomaga w usuwaniu wolnych rodników z organizmu.
3. Owoce róży ok. 850,0 mg
Ekstrakty pozyskiwane z dzikiej róży wykazuje dużą aktywność przeciwutleniającą i działanie przeciwbakteryjne. Wyciągi z owoców róży działają wzmacniająco na organizm i poprawiają odporność na choroby zakaźne.
2. Rokitnik do 1100,0 mg
Najczęściej uprawiana jako roślina ozdobna, ale dzięki swojemu składowi owoce rokitnika zwyczajnego okazały się bardzo dobrym naturalnym przeciwutleniaczem. Jest bogaty w kwercetynę, rutynę, (oczywiście) witaminę C i zawarte w pestkach kwasy omega.
1. Acerola nawet ponad 1600,0 mg
Rośnie w ciepłej części Ameryki środkowej, wygląda prawie jak nasze rodzime czereśnie, ale ma bardzo wyjątkowy skład. Wystarczy zjeść 2-3 świeże owoce, żeby pokryć zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Warto również sięgać po sprawdzone soki.
Zawartość witaminy C w roślinach podana jest na 100 g produktu.
Liofilizowane owoce w jakości PREMIUM? Oczywiście, że tak –> kliknij w zdjęcie
Większość danych zaczerpnąłem z książki Lecznicza Żywność Dr med. Jorge D. Pamplona Roger wyd. Nowe Spojrzenia. Zdjęcia pochodzą z portalu: Pixabay.com