Mandarynki to coś więcej niż źródło witaminy C i smaczna około świąteczna przekąska. Mniejsza kuzynka pomarańczy skrywa w sobie bardzo wiele fitosubstancji.
Szczególnie ich spożywanie wzrasta w pobliżu świąt bożonarodzeniowych. Mandarynki stały się ich nostalgicznym symbolem, który przywołuje miłe chwile spędzane z rodziną. Przynajmniej ja tak mam. Pamiętam, że w torbach z prezentami od św. Mikołaja zawsze były jakieś cytrusy.
Owoc drzewa mandarynkowego z botanicznego punktu widzenia zaliczany jest do rodziny rutowatych, tak samo jak pomarańcza. Przybyły one z Chin i w Europie znane są od prawie 500 lat. Uprawiane są również w Afryce (Egipt) i Ameryce Północnej (USA, Meksyk). Zdecydowanym liderem w produkcji są Chiny, a następnie Hiszpania.
Witaminy w mandarynkach
Głównie znaleźć w nich możemy witaminę C (ok. 31 mg/ 100 g), witaminę A oraz witaminy w grupy B, ale w naprawdę niskim stężeniu. Najważniejsze są zawarte w niej fitosubstancje (m.in. kwasy organiczne i przeciwutleniacze).
Mandarynki bogate są również w potas (157 mg/ 100 g), więc są świetnym produktem o działaniu alkalizującym. Dodatkowo trzeba pamiętać, że są źródłem błonnika.
Na co mogą pomóc?
- mogą pomóc zwalczyć infekcje,
- działają relaksacyjnie, lekko oczyszczająco, antyalergicznie, przeciwnowotworowo i reminalizująco,
- nadają większą płynność krwi,
- dobre w przypadku przeziębienia i grypy.
Ciekawe są wyniki badań nad zapobieganiem nowotworów z wykorzystaniem cytrusów. Jak się okazuje regularne ich spożywanie może istotnie płynąć na zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych.
Mandarynki na odchudzanie?
Owszem. Jedna średniej wielkości mandarynka (65 g) to tylko 34 kcal, a 85% składu to woda. Kwasy organiczne pomagają w oczyszczaniu organizm z toksyn. Można, więc z premedytacją włączyć je do diety jako dodatek po potraw. Nie dość, że smaczny to i bardzo zdrowy.
Żeby poczuć lecznicze właściwości tego słodkiego owocu dziennie spożyć trzeba 6-8 sztuk. Można wypróbować kurację mandarynkową, która polega na jedzeniu, wyłącznie do 2 kg owoców, dwa razy w tygodniu przez miesiąc.
Mandarynki są lekkostrawne, więc nadają się do spożywania przez dzieci i osoby w podeszłym wieku. Jedynym przeciwwskazaniem może być alergia na owoce cytrusowe. Kobiety w ciąży również z tego powodu powinny uważać.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia
Rafał