Kolagen jest ważną częścią organizmu, przynoszącą wiele korzyści zdrowotnych, od poprawy zdrowia skóry i stawów po mocniejsze kości i zmniejszanie stanów zapalnych. Kolagen, który zapewnia strukturalną integralność i wytrzymałość, jest białkiem występującym w wielu tkankach łącznych, takich jak chrząstka, więzadła, ścięgna i inne tkanki miękkie. Stanowi około 30% wszystkich białek w twoim ciele. Zwiększenie zapasów kolagenu może pomóc w promowaniu ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia, a także zmniejszyć oznaki starzenia.
Co to jest kolagen?
Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w ludzkim ciele i występuje naturalnie w trzech głównych typach: kolagen typu I, kolagen typu II, kolagen typu III oraz kolagen typu IV. Kolagen typu I stanowi 80-90% zapasów kolagenu w całym naszym organizmie, podczas gdy typy II i III stanowią tylko 10-15%. Kolagen typu I buduje „rusztowanie” dla wszystkich innych typów komórek tworzących tkanki, takich jak kości, włókna mięśniowe, więzadła itp.
Typ II i III tworzą bardziej złożone struktury, takie jak chrząstki, dyski w stawach lub twarde struktury w narządach, takie jak zastawki serca lub naczynia krwionośne. Typ IV kolagenu jest wyspecjalizowanym typem występującym głównie w warstwie błony podstawnej, wspierającej strukturę skóry otoczonej komórkami tłuszczowymi – pomaga również utrzymać sterylność moczu, zapobiegając rozwojowi bakterii na poziomie błony.
Każdy indywidualny typ ma unikalne funkcje – na przykład Typ I wspiera tkanki łączne, takie jak macierz kostna, potrzebne do zapobiegania osteoporozie; typ II pomaga w regeneracji chrząstek potrzebnych dla zdrowych stawów, a typ III zapewnia ogólne wsparcie tkanek (energia komórkowa). Krótko mówiąc, te różne rodzaje współpracują, aby zapewnić nam silną integralność fizyczną potrzebną do aktywnego stylu życia.
Korzyści zdrowotne z przyjmowania naturalnego kolagenu
Poprawiona jakość skóry
Jednym z najważniejszych powodów spożywania suplementów z naturalnym kolagenem czy zwiększania jego produkcji w organizmie jest to, że korzystnie, wpływa na jakość skóry. Zapewnia gładką i promienną cerę poprzez redukcję zmarszczek dzięki zdolności do utrzymywania odpowiedniego poziomu wilgoci w tkankach.
Wraz z glikozaminoglikanami tworzą proteoglikany, które utrzymują komórki razem i wiążą cząsteczki wody. Współdziałając przez dłuższy czas, poprawiają odpowiednio elastyczność skóry oraz jej jędrność. Również dzięki ścisłemu powiązaniu z elastyną – jednym z kluczowych składników odpowiedzialnych za młodzieńczą cerę – naturalny kolagen może sprzyjać szybszej regeneracji po urazach. Uszkodzone fibroblasty są zastępowane, a histologia otoczenia pozostaje zachowana (czyli zapobieganie powstawaniu zmarszczek).
Zmniejszony ból stawów
Kolagen ma silny i pozytywny wpływ na ból stawów, ponieważ jest odpowiedzialny za budowę tkanki łącznej. Białko to bardzo ważny składnik, który pomaga w utrzymaniu ruchliwości i elastyczności twoich stawów. Suplementy zawierające kolagen mogą zmniejszyć ból i otarcia na powierzchniach stawu spowodowane chorobami takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów czy osteoartroza. Utrata kolagenu może prowadzić do przedwczesnego starzenia się tkanek i stresu mechanicznego, co powoduje powstawanie bolesnych otoczek wokół stawów. Przyjmując suplementy diety na bazie kolagenu można to zapobiec lub nawet odwrócić szkody już powstałe.
Podczas spożywania źródeł dobrej jakości pochodnych tego białka, niektóre osoby mogą z powodzeniem zmniejszyć stany zapalne związane z bólem stawów, stany zapalne spowodowane starzeniem się, zwiększoną aktywnością fizyczną czy przebytymi urazami.
Naturalny kolagen w diecie
Źródła pokarmowe dostarczające niezbędnych aminokwasów do budowy naturalnego kolagenu w naszym ciele, pomogą w uzyskaniu najlepszych efektów. Dlatego należy mieć na uwadze regularne przyjmowanie pokarmów zawierających duże ilości aminokwasów (białka) i nie muszą one być pochodzenia odzwierzęcego.
Naturalny kolagen dla wegan można znaleźć w wielu różnych źródłach, obejmujących pokarmy i suplementy. Kolagenowy peptyd w proszku, który jest całkowicie pozbawiony składników pochodzenia zwierzęcego, stanowi jeden z najczęstszych środków uzupełniania diety wegańskiej. Inne produkty to na przykład białka sojowe lub roślinne (np. orzechy i siemię lniane), a także witamina C, biotyna i inne substancje odżywcze przyczyniające się do produkcji naturalnego kolagenu.
Innymi źródłami kolagenu dla wegan mogą być wartościowe środki spożywcze, takie jak owoce cytrusowe, warzywa liściaste, grzyby shiitake i soczewica. Weganie mają także okazje do uzupełniania codziennych posiłków suplementami sprzedawanymi w postaci tabletek witaminowo-mineralnych oraz sokami roślinnym bogatymi w skoncentrowane minerały i witaminy wpierające produkcję kolagenu.
Typowe źródła kolagenu w diecie obejmują: wołowinę, wieprzowinę, drób, jaja kurze, produkty mleczne i ryby. Innymi naturalnymi źródłami kolagenu są czerwone warzywa, takie jak pomidory, papryka lub czerwona cebula. Niektóre owoce charakteryzują się również dużymi ilościami kolagenu, w tym winogrona i truskawki. Ekologiczne jogurty i produkty fermentowane są najczęstszymi źródłami zarodników białka kolagenowego. Jeśli chodzi o suplementy diety zawierające naturalny kolagen, preparaty pochodzenia roślinnego są często lepiej tolerowane przez układ trawienny i mogą być stosowane bez zastosowania leków.
Wpis sponsorowany