Znajdź mnie na FB i IG -->

Krzem – pierwiastek na mocne kości i gładką skórę

Szczerze muszę przyznać, że zanim nie przeczytałem o krzemie przy okazji napisania artykułu o piwie to nie wiedziałem, że jest on aż tak potrzebny naszemu organizmowi. Pomijając to, iż wykorzystywany jest w wielu przemysłach (m.in. podzespoły i przekaźniki w komputerach są oparte na krzemie) i to, że jest najpospolitszym pierwiastkiem w skorupie ziemskiej (ok. 25%), to w naszym organizmie jest go więcej nawet niż tak istotnego dla naszego życia żelaza!


W kontekście mocnych kości dużo mówi się o zapotrzebowaniu na wapń i witaminę D. Dotyczy to się również kwestii przeciwdziałania osteoporozie w przyszłości. Jednak nie wiem z jakiego powodu pomija się fakt, iż właśnie krzem odgrywa szczególną rolę w funkcjonowaniu i tworzeniu tkanki łącznej. Poprawia mineralizację i gęstość kości oraz bierze udział w tworzeniu kolagenu.

W naszym ciele znajduje się około 7 g krzemu co powinno już świadczyć o jego istotnej roli, bo np. tak ważnego żelaza jest „tylko” 4,5 g. Do prawidłowego funkcjonowania ludzki organizm potrzebuje dziennie 20-30 mg krzemu. Przy czym zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest większe u mężczyzn niż u kobiet oraz wyższe dawki zalecane są osobom starszym i kobietą w ciąży. Z wiekiem poziom krzemu w zdrowych tkankach stopniowo zmniejsza się.

O osteoporozie napisałem tutaj: Osteoporoza - przyczyny i objawy

Co co komu krzem?

Krzem jest niezbędny w procesie wzrostu, wapnienia i mineralizacji kości. Jest również czynnikiem sieciującym struktury tkanki łącznej. Zaobserwowano korzystny wpływ tego pierwiastka w leczeniu takich schorzeń jak osteoporoza, miażdżyca oraz starzenie się skóry, paznokci i włosów.

Unikatową właściwością krzemu jest zdolność do wiązania metali ciężkich w nierozpuszczalne kompleksy, co zmniejsza ich toksyczne działanie. Kwas krzemowy jest dodatkowo antidotum na szkodliwe działanie glinu (aluminium).

Najwięcej krzemu w ludzkim organizmie znajduje się w nerkach, wątrobie, skórze, kościach, śledzionie i płucach. We krwi krzem występuję w postaci wolnego kwasu, który nie jest związany z białkami.

Źródła krzemu w diecie

Krzem występuje pospolicie w zbożach (szczególnie bogaty jest jęczmień i łuska jego ziaren), warzywach, w skórkach owoców, czosnku, szczypiorku i mleczku pszczelim. Kiedyś bardzo bogatym źródłem była woda pitna, ale obecnie krzem jest w dużym stopniu z niej usuwany podczas procesu oczyszczania. Aktualnie jednym z bogatszych źródeł kwasu krzemowego jest piwo. Jego zawartość wynosi średnio 20 mg/l. Krzem jest dobrze przyswajalny dopiero w formie kwasu krzemowego lub kwasu ortokrzemowego. W przyrodzie nie uświadczymy wolnego krzemu, ale nasz organizm potrafi uwodornić ten występujący w strukturach komórek roślin i w pewnym stopniu go wchłonąć.

Nie da się ukryć, że wielbiciele „browara” mają teraz niezwykle silny argument wyższości złocistego trunku nad innymi napojami.

piwo, krzem, właściwości

Abstrahując od krzemu, w średniowiecznej Polsce, czyli w czasach kiedy do rzek wlewało się wszelkie nieczystości często pojono również dzieci piwem, bo nic innego, zdatnego do picia nie było. Woda używana do ważenia piwa musiała być krystalicznie czysta!

Ziołami bogatymi w ten niezwykły pierwiastek są: skrzyp polny (zawiera go 60%!), podbiał pospolity, pokrzywa zwyczajna, rdest ptasi. Aczkolwiek, aby wydobyć z nich krzem w lepiej przyswajalnej formie należy je gotować na wolnym ogniu przez długi czas. Natrafiłem na taką recepturę na wywar ze skrzypu i pokrzywy: 1 łyżkę ziół zalać 2 szklankami wody i powoli gotować, aż zostanie połowa naparu.

Podsumowanie i zebranie właściwości krzemu:

  • usuwa z komórek substancje toksyczne,
  • uszczelnia i wzmacnia naczynia włosowate,
  • poprawia elastyczność naczyń krwionośnych,
  • zwiększanie wytrzymałości tkanki kostnej,
  • wzmacnianie zdolność obronnych organizmu przeciw zakażeniom,
  • zwalcza stany zapalne,
  • bierze udział w ochronie przed chorobami serca,
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się,
  • usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry oraz poprawia jej ogólny wygląd,
  • ogranicza wypadanie włosów i przyspiesza ich wzrost,
  • wzmacnia paznokcie,
  • polepsza pracę nerek,
  • przyspiesza procesy bliznowacenia w gruźlicy,
  • leczy astmę oskrzelową,
  • działa wykrztuśnie,
  • niektóre badania sugerują jego przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe działanie.

 jęczmień, krzem, właściwości

Głównymi objawami niedoboru krzemu jest zwiększona wrażliwość i suchość skóry, łamanie się paznokci i włosów, częste infekcje górnych dróg oddechowych, wiele schorzeń dotyczących stanu tkanki łącznej. Na niedobory wpływa nadmierne spożywanie przetworzonej i rafinowanej żywności (biała mąka, biały cukier, itp.), małe spożycie błonnika pokarmowego i wody mineralnej oraz nadmiar aluminium (glinu) w organizmie.

Ta ostatnia kwestia jest dość ciekawa, ponieważ wiele naczyń, w których przygotowuje się jedzenie jest aluminiowa, a są potwierdzone badania, iż glin może odkładać się w tkance mózgowej i prowadzić do choroby Alzhaimera…

Wychodzi na to, że na wiele chorób wpływa brak krzemu w diecie. Więc może lepiej zacząć od podstaw, czyli jadłospisu i sprawdzić, czy bóle stawów nie biorą się z niedoborów krzemu i czy może suplementowanie skrzypu polnego rzeczywiście pomoże na włosy, skórę i paznokcie.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał


Coś niecoś o właściwościach piwa:

Piwo dla ochłody

Zobacz podobne wpisy

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Ktoś mi powiedział, że dużo krzemu ma kasza jaglana. I to by było u mnie jego główne źródło :)

Dodaj komentarz

Close Menu