Pistacje – orzechy na odchudzanie i anemię

Podziel się wiedzę

Pistacje kojarzone są z luksusem, ze słodkimi rarytasami, tłustymi kremami i wykwintnymi tortami. Jednak wewnątrz twardej skorupki znaleźć można o wiele więcej składników odżywczych niż mogłoby się wydawać.


Orzechy, które kupujemy na wagę w sklepach są nasionami drzewa pistacjowego (Pistacia vera). Jest to wiecznie zielona roślina, która już 1700 lat przed Chrystusem była uważana za źródło jednych z najcenniejszych darów ziemi. Pochodzi z Azji Mniejszej i z Azji Środkowej. Aktualnie uprawiana jest m.in. W Turcji, USA, Syrii, Iraku i Grecji.

Pistacje jak wszystkie orzechy bogate są w tłuszcze (48,4% masy), z czego tylko około 6 g to tłuszcze nasycone. Mogą one również pochwalić się wysoką zawartością białka (20,6%). Około 14% stanowią natomiast węglowodany. 100 gramów pistacji (bez skorupek) to około 577 kcal, czyli porządny i pełnowartościowy obiad.

Mają one właściwości normujące pH organizmu. Dzięki wysokiej zawartości takich minerałów jak potas (ok. 1100 mg/ 100 g produktu), fosfor, magnez i wapń działają alkalizująco. Witaminy występują raczej w mniejszych ilościach. Witamina C i beta-karoten są, jednak zdecydowanie lepiej łączyć pistacje z cytrusami i marchwią dla dopełnienia ich składu.

Warto zwrócić uwagę na bardzo dużą zawartość żelaza, aż 6,8 mg/100 g oraz obecność miedzi. Niedawno prowadzone badania wykazują istotną korelacje między biodostępnością miedzi w pożywieniu a wchłanianiem i przyswajaniem żelaza. Wartości te mogą przydać się przy walce z anemią.

pistacje

Dzięki takiemu składowi pistacje są jednym z najsilniejszych antyanemicznych pokarmów na świecie. Nie dorównują im typowe środki farmaceutyczne, które zazwyczaj w swoim składzie mają wyłącznie samo żelazo. Dla jeszcze lepszego efektu antyanemicznego orzechy najlepiej łączyć ze świeżymi owocami i warzywami bogatymi w witaminę C, która polepsza wchłanianie żelaza w jelicie.

Ponadto obniżają ciśnienie krwi, posiadają dużo błonnika pokarmowego i mogą przyczynić się do redukcji poziomu trójglicerydów we krwi. Co ciekawe pistacje mimo dużej kaloryczności mogą pomóc w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi i zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ciekawe właściwości mają również migdały.

Przegląd ciekawszych badań:

  1. Biodostępność związków przeciwutleniających (polifenoli, tokoferoli i ksantofili) jest bardzo wysoka nawet w formie prażonych orzeszków i dodatku do ciast. Naukowcy przeprowadzili eksperyment mający na celu sprawdzenie ile jest uwalnianych poszczególnych substancji podczas trawienia w ludzkim żołądku. Symulacja przeprowadzona była w dynamicznym modelu trawiennym. Wniosek – biodostępność już w początkowej fazie trawienia była bardzo wysoka. Może istnieć związek pomiędzy dobrym zdrowiem, a spożywaniem pistacji. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23237656
  2. Wpływ pistacji na masę ciała u osób z zespołem metabolicznym – dość szerokie badanie, bo na 90 otyłych osobach, a wnioski i wyniki były dość ciekawe. Wszystkie osoby udały się do poradni endokrynologicznych w Pekinie, dostały porady i wytyczne związane z dietą. Po 4 tygodniach naukowcy losowo podzielili ich na trzy grupy: pierwsza spożywała dodatkowo 42 g pistacji, druga 70 g pistacji a trzeci w ogóle ich nie jadła. Po kolejnych 12 tygodniach przeprowadzono szereg badań. Ogólnie jedyną istotną różnicą był poziom glukozy we krwi po 2 h po podaniu 75 g roztworu glukozy, który w przypadku osób spożywających pistacje był niższy. Dodatkowe kalorie z orzechów nie zwiększyły wagi pacjentów, a pomogły szybciej radzić sobie z wysokim cukrem w krwi. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22472037
  3. Wydajność, rower i pistacje – lepiej przed wysiłkiem wytrzymałościowym nie jeść pistacji. Z badań wynikło, że osoby przyjmujące porcję pistacji przed i podczas treningu mieli o 4,8% gorszy czas w 75-kilometrowej próbie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25409020
  4. Pistacje wykazują przeciwzapalny i przeciwutleniający potencjał – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28829406

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *