Suszone owoce na diecie -zakazane czy polecane?

Podziel się wiedzę

Na diecie odchudzającej kluczem do sukcesu jest ograniczanie liczby spożywanych kalorii. Najbardziej kaloryczne są natomiast źródła cukru i tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że wszystkie tłuszcze i wszystkie produkty o słodkim smaku należy wykluczyć ze swojej diety podczas odchudzania.

Jednym z najlepszych przykładów produktów dozwolonych w każdym jadłospisie są suszone owoce. Które z nich z pewnością nie zaszkodzą na diecie?

Dlaczego na diecie warto jeść suszone owoce?

Co do zasady, owoce stanowią źródło naturalnego cukru – fruktozy. Są słodkie i bardziej kaloryczne niż warzywa, ale podobnie jak one dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, jak witaminy, minerały czy polifenole. W owocach zawarty jest także błonnik, który ma ogromne znaczenie w procesach trawiennych. Spożywane w odpowiedniej ilości owoce suszone mogą mieć więc wręcz zbawienny wpływ na samopoczucie osoby odchudzającej się. Po pierwsze, pomogą uzupełnić niedobory istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Po drugie, usprawnią pracę jelit i tempo metabolizmu, eliminując różnego typu nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego. 

suszone owoce - zakazane czy polecane

Jakie suszone owoce jeść na diecie?

Nie wszystkie owoce sprawdzą się na diecie odchudzającej w równym stopniu. Najgorszy wybór dla osób starających się zgubić zbędne kilogramy stanowią między innymi słodkie banany czy winogrona. Przed włączeniem owoców do diety redukcyjnej warto sprawdzić więc ich kaloryczność, a także zawartość błonnika, witamin i minerałów. Istotny będzie też proces obróbki gotowego produktu. Na diecie należy wybierać suszone owoce bez dodatku cukru czy tłuszczu – dostępne w asortymencie sklepu Olej z natury. Które z nich z pewnością nie oddalą nas od celu, jakim jest osiągnięcie wymarzonej sylwetki?

  • suszone jabłka – mogą z powodzeniem zastąpić niezdrowe, tłuste chipsy, zawierają tylko 343 kcal w 100 gramach, są bogate w błonnik, dają długotrwałe uczucie sytości, wspomagają oczyszczanie organizmu ze złogów, zawierają też miedź, żelazo, sód, potas oraz flawonoidy;
  • suszona żurawina – jest bogata w witaminę C, flawonoidy, antocyjany oraz inne substancje, które oczyszczają drogi moczowe, zapobiegając infekcjom, żurawina świetnie reguluje też przemianę materii, zmniejsza odczuwanie stresu, a nawet działa antybakteryjnie, ma jedynie 324 kcal w 100 gramach,
  • suszone śliwki – są najmniej kaloryczne (253 kcal), za to bogate w duże ilości błonnika, występuje w nich także witamina K, witamina C, przeciwutleniacze, beta-karoten, magnez, miedź, bor i związki fenolowe, które przyspieszają spalanie tłuszczu i regulują metabolizm glukozy.

Spośród wszystkich polecanych na diecie suszonych owoców, najkorzystniejsze dla zdrowia i procesu odchudzania wydają się suszone jabłka i śliwki. Nie bez powodu często trafiają one do składów płatków typu muesli czy też do batoników energetycznych dla osób aktywnych fizycznie. Można więc śmiało powiedzieć, że spożywane w ograniczonej ilości suszone owoce nie tylko nie spowodują zwiększenia masy ciała, ale wręcz przeciwnie – przyspieszą odchudzanie i poprawią samopoczucie każdej osoby na diecie redukcyjnej. 

#wpis_partnerski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *