Głóg jest tradycyjną rośliną leczniczą, którą w Polsce od wieków spożywa się pod różnymi postaciami. Szczególnym uznaniem cieszą się nalewki i wina. Przypisuje mu się stopniowe, ale zdecydowane działanie nasercowe, uspokajające i obniżające ciśnienie krwi.


Głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata) jest pokaźnym krzewem dorastającym nawet do 9 m. Często bardziej przypomina średnich rozmiarów drzewo. Gęsto rosnące gałęzie obdarzone groźnie wyglądającymi kolcami idealnie nadają się, jako naturalne ogrodzenie. Jest wykorzystywany również, jako roślina ozdobna, którą widujemy często na rynkach, bulwarach i parkach w miastach.

Kwitnie na biało, a spotkać go można na suchych zboczach, skrajach zagajników i rzadszych lasach. Daje jadalne jasnoczerwone owoce, które można suszyć lub przetwarzać na wina, dżemy, marmolady i soki. Do spożycia nadają się również liście i są najczęściej używane do przygotowywania leczniczych wywarów.

Głóg jest otoczony mistyczną legendą, według, której właśnie z tego krzewu miała być przygotowana korona cierniowa dla Chrystusa. Znany jest w Polsce od wieków, ale często był on mylony zamiennie z dziką różą, której owoce są iluzorycznie podobne. „Prości ludzie” chyba tylko dla własnej wygody obie rośliny nazywali głogiem.

Głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata)

Nie tylko w Polsce zielarze polecali go na choroby związane z sercem. Cenne lecznicze właściwości znane były praktycznie na całym świecie. Stosowali go starożytni Grecy, amerykańscy Indianie i pewien lekarz w Irlandii.

Ów lekarz, D. Greene z Ennis, z bardzo dużym powodzeniem leczył swoich pacjentów, którzy skarżyli się na problemy z sercem. Przez całe swoje życie skrzętnie skrywał tajemniczą recepturę swojego lekarstwa. Dopiero po jego śmierci pod koniec XIX wieku okazało się, że wykorzystywał on po prostu nalewkę z głogu.

Działanie głogu jest kompleksowe na cały organizm, dzięki obecności flawonoidów, a ściślej proantocyjanów. W skład tych silnych przeciwutleniaczy wchodzi m.in. witeksyna, która odgrywa główną rolę w leczeniu chorób układu krążenia. Skuteczne preparaty zawierają jej, co najmniej 1,8%.

Głóg obniża ciśnienie krwi, koi bóle zamostkowe, reguluje arytmię serca i poprawia jego pracę. Działa moczopędnie i dlatego również polecany jest na choroby nerek. Rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu substancje odżywcze docierają do wszystkich tkanek. Jednocześnie hamuje działanie konwertazy angiotensyny, który to enzym ma za zadanie zwężanie naczyń krwionośnych. Chroni przed miażdżycą tętnic. Głóg wpływa pozytywnie na naczynia wieńcowe umiejscowione również w mózgu.

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze mają dodatkowo obciążone serce, które musi znosić niesprzyjające warunki pracy. Przyjmowanie głogu jest zalecane chorym, bo ponad działanie obniżające ciśnienie krwi, dodatkowo polepsza on skurcze mięśnia sercowego.

Kwiaty są również surowcem leczniczym. Zawierają bardzo dużo flawonoidów m.in. kwercetynę, apigeninę, witeksynę i rutynę. Dodatkowo występują w nich garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne i witamina C. Owoce mogą pochwalić się podobnym składem, ale ponadto znaleźć w nich można witaminy z grupy B, witaminę P, beta-karoten oraz sole mineralne (żelazo, miedź, kobalt, mangan.)

Wyciągi z kwiatów, liści czy owoców mają uspokajające działanie. Pozwalają się odprężyć i pomagają w zaśnięciu, co można wykorzystać w leczeniu bezsenności. Zawartość witaminy C oraz przeciwutleniaczy chroni kolagen przed negatywnym pływem wolnych rodników. Ta właściwość może się przydać przy zwalczaniu problemów skórnych oraz może wspomóc leczenie zapalenia stawów.

Głóg jest bezpieczny i można go brać z innymi lekami nasercowymi pod warunkiem ówczesnej konsultacji z lekarzem, który może zalecić zmniejszenie dawki farmakologicznego środka.

Pozdrawiam i życzę serca jak dzwon

Rafał


Sok z głogu 100%, 500 ml – 10% na pierwsze zamówienie na cały asortyment!

Szukasz więcej ciekawych informacji? Zerknij również na te wpisy:

Borówka czarna na lepszy wzrok

Kolendra – wbrew anemii i lękom

Dzika róża – aromatyczne lekarstwo