Seler ma wyjątkowy smak i właściwości dzięki swoim olejkom eterycznym. Nie wyobrażamy sobie rosołu bez jego dodatku, a seler naciowy nadaje charakter świeżym sałatkom. A czy wiecie, że może pomóc w oczyszczaniu organizmu z toksyn i w odchudzaniu?


Selery zwyczajne (Apium graveolens L.), tak brzmi prawidłowa nazwa tego gatunku, w których skład wchodzą: seler typowy (dziko rosnący), seler korzeniowy, seler naciowy i seler liściasty. Seler uprawiany jest od 2000 lat, a w Polsce dziko rośnie jedynie na wyspie Uznam.

Nać wydaje się korzystniejsza, jeżeli chodzi o spożywanie, ponieważ jest łatwiejsza w przygotowaniu. Jej zielone liście i łodygi bogate są w liczne olejki eteryczne i minerały, które w odpowiednich dawkach wspomagają układ moczowy i układ nerwowy.

W 100g selera znaleźć można aż 287 mg potasu, 40 mg wapnia i 11 mg magnezu. Są to makroelementy o działaniu alkalizującym (zasadotwórczym), które mogą neutralizować działanie nadmiaru kwasów w organizmie.

W Internecie można co prawda natknąć się na wiele wpisów, stwierdzających, że seler bogaty jest w witaminę C. Niektóre nawet sugerują, że ma on jej dwa razy więcej niż cytryna. Jest to oczywiście bzdura. W źródłach, z których korzystam najwyższa ilość tej witaminy w 100 g produktu wynosiła 7 mg.

Olejki eteryczne rozszerzają naczynia krwionośne m.in. w nerkach, co pozwala na większą filtrację krwi. Wzrasta poziom moczu i wydalania toksycznych odpadów, tj. mocznika i kwasu moczowego. Ten sam środek (3-butyloftalidem) działa obniżająco na ciśnienie krwi.

Ciekawą bioaktywną substancją zawartą w selerze jest psoralen. Może ona wywołać nadwrażliwość na światło, ale w przypadku łuszczycy, działa ona ochronnie.

seler, koper włoski

fot. pixabay.com

Wszystkie właściwości selera:

– pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu,

– działa na obrzęki, kamicę nerkową, dnę moczanową, podwyższony poziom kwasu moczowego, artretyzm,

– wspomaga pracę nerek,

– działa moczopędnie,

– oczyszcza krew zbędnych produktów przemiany materii,

– obniża ciśnienie krwi,

– remineralizuje i alkalizuje organizm,

– obniża poziom cholesterolu,

– może obniżyć poziom cukru we krwi (glukokininy),

– może pomóc w łuszczycy (psoralen),

– wspomaga odchudzanie.

Względem tego ostatniego podpunktu – spotkać się można z określeniem ujemne kalorie, czyli produkty po spożyciu, których nasz organizm musi wydatkować więcej energii na strawienie niż jest wstanie wchłonąć.

Teoretycznie takim produktem jest seler naciowy, 100g dostarcza zaledwie 16 kcal, ale to dzięki enzymom, chlorofilowi, minerałom i olejkom eterycznym wspiera nasze ciało podczas odchudzania. Czasami samo oczyszczenie organizmu z toksyn poprawia wygląd naszej sylwetki.

Ps. Sok z selera to silny lek przeciwzapalny i przeciwbólowy, a w koktajlu z pomidorem komponuje się idealnie. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26462366

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

 

Pisząc wpis korzystałem m.in. z informacji zawartych w książce Lecznicza żywność Dr med. Jorge D. Pamplona Roger.

Poprzednie Szybkie Wpisy:

Marchewka

Wapń

Zapisz