Sklep Etno Bazar podzielił się ze mną ciekawymi produktami, których nie miałem jeszcze okazji wypróbować. A ja podzielę się z wami opinią na ich temat. Zapraszam.
1. Nasiona Chia
Naprawdę nie miałem nigdy wcześniej okazji ich spróbować. Jakoś nowomody nie przemawiają do mnie, a i specjalnie nie szukałem ich w sklepach. Nasiona Chia zyskały bardzo dużą popularność z powodu dużej zawartości niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz ciekawej właściwości do tworzenia żelowej struktury.
Niby w Polsce mamy siemię lniane i ono również pod wpływem ciepłej wody żeluje oraz zawiera kwasy omega-3 i omega-6, ale to co można przyrządzić z Chia to zupełnie inna sprawa. Bogate w błonnik drobne nasiona przydatne są do tworzenia lekkich deserów, które są niskokaloryczną alternatywą dla tłustych puddingów. Dobre rozwiązanie dla osób chcących się cieszyć słodkościami na diecie redukcyjnej.
2. Piperyna
Bioaktywny składnik pieprzu czarnego, wyekstrahowany i uformowany w tabletki. Pisałem o niej więcej tutaj – Pieprz czarny – naturalny konserwant.
Najważniejsze informacje, które trzeba wiedzieć o piperynie:
– może przyczynić się do spadku masy ciała,
– jest silnym antyoksydantem,
– prawdopodobnie obniża poziom glukozy we krwi,
– sprzyja wchłanianiu niektórych substancji odżywczych (kurkuminy, selenu, bromelainy, witamin z grupy B),
– wykazuje działanie bakteriobójcze,
– uśmierza bóle i stany zapalne.
3. Proteiny konopne (mąka konopna)
Dobry wariant dla osób, pragnących utrzymać wysoki poziom białka w diecie, jednocześnie unikając zwierzęcych źródeł w pożywieniu. W 100 g proszku jest aż 39,7 g dobrze przyswajalnego białka. Jest ono oczywiście niepełnowartościowe, bo zawiera małe ilości lizyny i leucyny, ale można je w bardzo łatwy sposób uzupełnić w diecie. Przykładowe źródła roślinne: soja, groch, zarodki pszenne, sezam, siemię lniane, mak niebieski.
Dodatkowo mąka konopna zawiera dużo błonnika, niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały oraz enzymy i przeciwutleniacze. Sprawdza się jako dodatek do smoothie, szejków, placków i innych dań. Smak jest raczej obojętny, ale mąka konopna zawsze nada potrawie intrygujący zielonkawy kolor. Wyrób nie tylko dla wegetarian i wegan.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
Rafał