Jakie właściwości mają ziarna orkiszu?

Podziel się wiedzę

Orkisz jest rodzajem zboża, który obecnie zyskuje sobie coraz to większą popularność. Można powiedzieć, że po latach zapomnienia, orkisz ponownie gości w świadomości wielu fanatyków zdrowego żywienia. Powstają z niego różnorodne produkty jak np. chleb, mąka czy nawet i makarony. Jednak dlaczego orkisz z dnia na dzień stał się tak cenionym zbożem i jakie są jego najważniejsze właściwości?

Jakie produkty powstają z orkiszu?

Produkty orkiszowe obecnie goszczą na półkach sklepów w alejkach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Nie da się bowiem ukryć, że orkisz posiada wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia. Jednocześnie powstaje z niego coraz to więcej produktów, co z pewnością ucieszy wszystkie osoby, które marzą o zmianie stylu życia i dbaniu o swoją sylwetkę. Obecnie, do najpopularniejszych produktów orkiszowych możemy zaliczyć:

  • mąkę orkiszową;
  • makarony orkiszowe;
  • kasze orkiszowe;
  • kawę orkiszową;
  • płatki orkiszowe.

Jak łatwo można się domyślić, ich cechą wspólną jest to, że w 100% zostały one wykonane właśnie ze wspomnianego zboża. Co za tym idzie, produkty orkiszowe są bezpieczne, a ich spożywanie niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Orkisz – wartości odżywcze

Orkisz to zboże coraz bardziej doceniane, właśnie ze względu na swoje wartości odżywcze. Okazuje się, że już w około 100 gramach orkiszu znajdziemy wszystko to, co jest nam niezbędne do codziennego funkcjonowania. Wspomniane 100 gram tego zboża pokrywa aż 21% dziennego zapotrzebowania na białko i aż 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Ciekawostką może być również fakt, że śladowe ilości glutenu w orkiszu uczulają o wiele rzadziej, niż gluten z pszenicy!  Jednocześnie na tym nie kończą się właściwości odżywcze tego zboża. Jest ono również cennym źródłem:

  • witaminy A;
  • witamin z grupy B;
  • witaminy E;
  • witaminy K;
  • minerałów – cynk, fosfor, magnez, mangan.

Jak więc widać, włączenie produktów orkiszowych od sklepu sklep.biobabalscy.pl do swojej codziennej diety, może w realny sposób przyczynić się do poprawy naszej kondycji zdrowotnej, a poniekąd także i do poprawy samopoczucia.

Orkisz jest rodzajem zboża, który obecnie zyskuje sobie coraz to większą popularność. Można powiedzieć, że po latach zapomnienia, orkisz ponownie gości w świadomości wielu fanatyków zdrowego żywienia. Powstają z niego różnorodne produkty jak np. chleb, mąka czy nawet i makarony. Jednak dlaczego orkisz z dnia na dzień stał się tak cenionym zbożem i jakie są jego najważniejsze właściwości?

Orkisz – właściwości zdrowotne

Wiedząc ile cennych witamin i minerałów znajduje się w orkiszu, nie będzie zaskoczeniem to, że posiada ona również cenne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim, z uwagi na wysoką zawartość błonnika, orkisz wspiera i reguluje pracę naszego układu pokarmowego – głównie jelit. Pozwoli nam zapomnieć o problemach z zaparciami, czy niestrawnością. Błonnik działa jak „szczotka” na jelita, przywracają im odpowiednią florę bakteryjną. Z uwagi na to, że w orkiszu znajdziemy wiele witamin i cennych minerałów, jest on również wsparciem dla naszego systemu odpornościowego. Warto również wspomnieć, że orkisz przyspiesza przemianę materii i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo zmniejsza on także ryzyko rozwoju miażdżycy i zapadania na choroby serca lub nowotworów jelita grubego. Produkty orkiszowe dostarczą nam również wiele cennego białka oraz węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wpis partnerski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *