Jagody goji ostatnimi czasy zdobywają bardzo dużą popularność ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Jednakże, co o nich tak naprawdę wiadomo? Można wierzyć reklamom?
Są one owocami rośliny zwanej kolcowojem, której odmiany zarówno azjatycka, jak i amerykańska mają bogatą historię. Szczególnie dobrze poznane i opisane są te pochodzące z Chin i Tybetu. Gdzie według legend wystarczyło spożywać jagody goji, by posiąść wiedzę na temat ziołolecznictwa.
Sprawdziłem, zjadłem je w różnej postaci, ale niestety moja wiedza cudownie się nie poszerzyła. Dlatego też jestem zmuszony w dalszym ciągu posiłkować się literaturą fachową oraz publikacjami naukowych badań.
Pochodzenie rośliny
Krzewy kolcowoju dorastają do 180 cm i to jest na dobrą sprawę jedyna wspólna cecha roślin z tego gatunku. Lancetowate liście mogę mieć od 1 cm do nawet 10 cm długości, niektóre mogą posiadać łodygi z kolcami, kwiaty mogą być fioletowe lub białe. Kształt owoców też może się zasadniczo różnić, jedne są jajowate, inne okrągłe, wielkości rodzynek, ale i są takie, których wygląd przypomina papryczki.
Ładny, żywy czerwony kolor jagód goji oraz ich szczególne właściwości odżywcze towarzyszą wielkim mędrcom Azji od przeszło 5 tysięcy lat. Krzewy uprawiane są przez Tybetańczyków, Mongołów i Chińczyków. Naturalnym sposobem na ich dłuższe przechowywanie jest suszenie i doprowadzanie do konsystencji dobrze znanej europejczykom – rodzynek.
Właściwości i skład jagód goji
Systematyczne spożywanie jagód goji ma zapewnić długowieczność oraz złagodzić procesy starzenia dodając witalności. Sztandarowym przykładem ma być Li Qing Yuen, który według legendy dożył aż 252 lat dzięki herbacie z goji i żeń-szenia. Wykładał na Uniwersytecie w Pekinie. Zmarł w 1930 roku na cesarskim dworze – według legend prawdopodobnie przez jedzenie i środowisko miasta.
Jagody goji posiadają wiele właściwości terapeutycznych – ożywiają, wzmacniają i harmonizują ciało. Wspierają pracę nadnerczy, dzięki czemu pomagają w radzeniu sobie ze stresem. Wspierają układ immunologiczny, chronią wątrobę, poprawiają wzrok, likwidują szumy w uszach i wzmagają potencję. Tylko, że o wszystkim można tak napisać… Co takiego ważnego siedzi w środku tych jagód?
Aminokwasy – zawierają 19 aminokwasów, z czego 8 egzogennych, czyli niezbędnych, co sprawia, że ich białko jest kompletne (pełnowartościowe). Fenyloalanina wspiera pracę nadnerczy, a tryptofan jest substratem do produkcji serotoniny.
Witaminy i minerały – charakteryzują się dużą zawartością żelaza: ok. 11 mg/100 g produktu. Dodatkowo zawierają 20 innych pierwiastków śladowych (tj. wapń, cynk, miedź, german, selen). Główne witaminy to B1, B2, B6 i E oraz witamina C, której jest do 148 mg/100 g. German ma właściwości przeciwnowotworowe i wspomaga produkcję interferonu.
Bioaktywne substancje czynne – sitosterol (działanie przeciwzapalne), kwas linolowy (niezbędny kwas tłuszczowy), związki seskwiterpenowe (cypern, solawetiwon – wzmagają organizm do wytwarzania hormonu wzrostu, co przeciwdziała procesom starzenia), betaina (regeneruje i wzmacnia wątrobę), zeaksantyna i luteina (ochraniają wzrok przed wolnymi rodnikami), polisacharydy (wzmacniają odporność organizmu), beta-karoten (silny przeciwutleniacz, więcej niż w marchewce).
Z wiekiem poziom hormonu wzrostu (HGH) w organizmie człowieka spada, co wiąże się ze zmianami fizycznymi. Spada poziom energii, zanika tkanka mięśniowa, przez co zaczyna odkładać się więcej tkanki tłuszczowej. Prócz związków seskwiterpenowych jagody goji bogate są w glutaminę i argininę, które mogą wzmagać syntezę HGH. Oczywiście nie należy oczekiwać spektakularnej przemiany w kulturystę. Systematyczne spożywanie owoców kolcowoju może ożywić, poprawić samopoczucie, przyspieszyć metabolizm i wpłynąć na wzrost libido.
Dzienna zalecana dawka wynosi 15-45 gramów (jedna garść). Dla tych, co lubią liczyć: w 10 g mieści się od 40 do 60 suszonych jagód. Sposób spożycia jest dowolny. Można je jeść, jako przekąskę, dorzucić do koktajlu, zastąpić nimi rodzynki w cieście, zaparzyć z nich herbatę. Plusem ich zjadania jest również ich korzystny wpływa na układ trawienny.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
Rafał
Podobał się wpis? Zobacz jeszcze te:
Gorzknik kanadyjski – przeziębienie, zatoki
Czepota puszysta – superzioło z Amazonki
Żeń-szeń – witalność i zdrowie
Wpis powstał w oparciu o wiadomości z książki "Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości" David Wolfe
Warto dodać że kolcowoje (pospolity i chiński) można z powodzeniem uprawiać w Polsce , są odporne na mróz i suszę. Właściwie to rośliny harpagany- nie do zabicia i wytępienia. W Centralnej Polsce spotyka się formy zdziczałe np w Dolinie Warty.
Uwielbiam jagody goi! Doskonale wpływają też na serce o które muszę bardzo dbać! Polecam porady serwisu gramozycie.pl wszystkim chorującym na serduszko!
Myślę, że nazywanie jagód goji źródłem długowieczności to zdecydowane przecenianie ich :-P. Mam trochę w domu od dawna, ale leżą i leżą bo smaczne to to nie jest :-D.
Według legend są główną przyczyną długowieczności chińskich mędrców :P Rozkładając na czynniki pierwsze posiadają one interesujące składniki :) Smak to kwestia gustu, ale może są już trochę zleżałe? Moje mi smakowały, a mojej partnerce już nie :D