Wraz z przyjściem upalnego lata na licznych stoiskach z warzywami pojawiły się pięknie lśniące w promieniach słonecznych ogórki. Kojarzone są one, jako typowy dodatek do kanapek, ale ze względu ze swoich właściwości warto włączyć je do codziennej diety.
Ogórki to smaczne rośliny zaliczane do rodziny dyniowatych przywędrowały do Europy z Azji. Dzięki swojemu odświeżającemu smaku idealnie komponują się z wieloma produktami spożywczymi. Duża zawartość witamin i minerałów oraz alkalizujące właściwości przekładają się na ich prozdrowotne działania. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość siarki, która jest pierwiastkiem śladowym, ale bardzo istotnym dla kondycji cery.
W gorące dni można zaserwować z ogórków ochładzający koktajl, który z odrobiną mięty bardzo dobrze nawadnia organizm. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik rozpuszczalny, więc w naturalny sposób mogą przyczynić się do utraty wagi ciała. Zmniejszają łaknienie i ograniczają apetyt. Ogórki mogą odtruwać organizm i łagodnie poprawiać pracę układu trawiennego.
Głównym ich składnikiem jest woda, która jest podstawą dobrego zdrowia. Prawidłowo nawodnione ciało łatwiej radzi sobie z nieprzyjemnymi konsekwencjami wynikającymi ze stresu oraz czynników środowiskowych. Zachowując odpowiedni poziom nawodnienia skóra wydaje się żywsza i zdrowsza. Dodatkowo siarka jest potrzebna dla zdrowia komórek skóry, paznokci i włosów.
Kobiety na cały świecie stosują plasterki ogórka na oczy w celu zmniejszenia obrzęków i oznak cieni. Taka okład jest również pomocny przy podrażnieniach, zaczerwienieniach i stanach zapalnych skóry. Ponadto przynieść może ulgę przy oparzeniach słonecznych i ukąszeniach owadów.
Ogórki można przyrządzać na różne sposoby np. zapiekać z serem, robić zupy lub dusić z innymi warzywami. Jednak najlepiej sprawdzą się jako świeży produkt. Te z ekologicznych upraw (lub z własnego ogrodu) można spożywać z bogatą w chlorofil skórką. Pochodzące ze sklepu najlepiej obierać z powodu możliwości użycia pestycydów przy ich hodowli.
Ogórki są kwintesencją lata. Niezastąpione do lekkich sałatek, zup i koktajli. Poprawiają zdrowie i urodę. Należy je wypróbować, żeby w wakacje cieszyć się wszystkim jeszcze bardziej!
Pozdrawiam i życzę zdrowia
Rafał