Ostre babeczki, czyli facet w kuchni

Podziel się wiedzę

Nie jestem mistrzem gotowania, ale od czasu do czasu lubię poeksperymentować w kuchni. Jest to moja pierwsza szczegółowa fotorelacja z moich dokonań kulinarnych. Powiem szczerze, że sam jestem zaskoczony efektem końcowym…


Jest to mój autorski przepis, wiem również, że nie jest on bardzo oryginalny. Zawsze można go ulepszyć. Mogłem co prawda całą przygotowaną masę wlać na patelnię i po prostu usmażyć w formie owsianego placka, ale postanowiłem trochę się “wysilić” i użyć sylikonowych foremek.

Druga opcja również wydała mi się atrakcyjniejsza wizualnie. Jeżeli chodzi o dobór przypraw – nie kierowałem się niczym specjalnym a jedynie własnym smakiem i preferencjami. Lubię ostro-korzenne smaki.

Jest to danie szybkie w przygotowaniu. Jestem facetem i stawiam przede wszystkim na prostotę całego procesu. Nie ma dodatku tłuszczy, babeczki są wysokobłonnikowe, syte i odżywcze.

Składniki:

*200 g płatków owsianych rozdrobnionych np. moździerzem (ew. mąki owsianej),

*20 g siemienia lnianego,

*4 jaja (ja użyłem M-ek),

*100 ml wody (pół szklanki),

*płaska łyżeczka sody,

*przyprawy – sól, pieprz czarny, pieprz kajeński, kurkuma, kolendra.

Przygotowanie babeczek

Nie miałem mąki owsianej, ale miałem owsiane płatki górskie i moździerz (bardzo dobrze sprawdza się również mikser). Myślę, że na dłuższą metę zakup moździerza otwiera nowe drogi kulinarne. Jako zielarz z zamiłowania to był najlepszy prezent na urodziny jaki mogłem dostać. Na zdjęciu wraz z moim mały pomocnikiem.

SDC13954

SDC13955

Trochę żmudna praca, ale z czasem dochodzi się do wprawy i wszystko idzie gładko.SDC13958

Po zebraniu odpowiedniej ilości “mąki” owsianej należy uprażyć ziarna siemienia lnianego (np. na małej patelni) i również potraktować pierwotną siłą w moździerzu.

SDC13960

Przygotowane sypkie produkty wsypujemy do naszej miski i mieszamy. Oba rodzaje pieprzu dodałem ze względu na ostrość i wpływ na metabolizm. Kurkuma i kolendra nadają ciekawego, orientalnego posmaku i są bardzo silnymi przeciwutleniaczami.

SDC13962

Do suchych składników wbijamy jaja i wszystko mieszamy. Jeżeli chodzi o dodatek wody to konsystencja ostatecznej masy nie powinna być zbyt gęsta. Dla smaku jeżeli ktoś ma pod ręką suszone pomidory myślę, że pokrojone w drobną kostkę nadałyby charakteru babeczkom.

Ciasto przekładamy do foremek. Przed włożeniem do nagrzanego na 180 st. C piecyka należy energicznie uderzyć kilkakrotnie foremkami o blat w celu usunięcia bąblów z powietrzem. Nie wolno napełniać też foremek po sam brzeg, bo babeczki urosną.

SDC13970

Po około 15 minutach można je spokojnie wyciągnąć. Ja dodatkowo położyłem na wierzch kawałki sera żółtego. Ciekawym wyjściem byłoby włożenie do środka swoich ulubionych dodatków.

SDC13972

Z bliska na zdjęciach wyglądają trochę jak czekoladowe z orzechami i jakimś lukrem na górze, ale z pewnością są to ostre babeczki.

SDC13982

Jeżeli chodzi o smak to nie zaskoczyły mnie w ogóle, często używam takiego połączenia. Mogłyby być trochę wilgotniejsze, ale zrobiony na szybko sos z jogurtu naturalnego np. z czosnkiem, koperkiem i pietruszką świetnie się może sprawdzić.

SDC13975

Czas trwania całej operacji około 35 minut. Ilość kalorii (całość) – ok. 1120, węglowodany – 123 g, białka – 55 g, tłuszcze – 40 g, błonnik – ok. 17 g. Na jedną babeczkę przypada tylko 93 kcal.

Można zrobić na zapas. Zapakować i zjeść podczas przerwy. Nadają się na kolację, przekąskę czy śniadanie. Można do nich włożyć praktycznie wszystko i cieszyć się różnorodnością smaków :-)

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

O właściwościach płatków owsianych

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *