Świąteczne i zdrowe ciasteczka imbirowe

Podziel się wiedzę

Ciasteczka imbirowe to zdrowsza alternatywa na świąteczny stół i nie tylko. Dość proste w przygotowaniu i ciekawe w smaku.


Przepis nie jest niskokaloryczny, ale nie ma problemu, żeby zamiast cukru użyć ulubiony słodzik, a zamiast wiórków kokosowych użyć np. orzechy. Przepis komponowałem na bardzo szybko i nie miałem mąki pełnoziarnistej pod ręką, więc tak jakby ją sobie “stworzyłem”.

Nie obawiaj się eksperymentować ze smakami i składnikami. Jeżeli coś Ci w tym przepisie nie odpowiada, to możesz wszystko zmienić. Wiem, że dużo osób nie lubi korzennych smaków, więc może zamiast robić ciasteczka imbirowe, dodać kakao.

Potrzebne produkty:

-130 g płatków owsianych górskich (1,5 szklanki)

-100 g cukru brązowego (0,5 szklanki)

-70 g mąki pszennej (0,5 szklanki) + 12 g otrębów pszennych (1 łyżka)

-60 g masła

-40 g rodzynek (1/3 szklanki)

-40 g wiórek kokosa

-15 g siemienia lnianego (3 łyżeczki)

-2 jaja (średnie, M)

-0,5 łyżeczki sody

-1 łyżeczka imbiru

-1 łyżeczka cynamonu

-0,5 łyżeczki kurkumy

-szczypta soli

 

Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego też na samym początku należy utrzeć miękkie masło z cukrem i przyprawami. Następnie dodać jaja i zmiksować na puszystą masę. Przesianą mąkę z solą i sodą, porcjami dodawać do brązowej masy jajeczko-maślanej. Całość miksować i dodać płatki owsiane. Dodać wiórki kokosowe, siemię lniane i rodzynki – przemieszać łyżką.

ciasteczka imbirowe z rodzynkami, owsiane

 

Akurat w mojej wersji ciasto jest dość lepkie, więc masę na papier do pieczenia formowałem i wykładałem przy pomocy łyżki, a później takie kulki lekko przygniatałem. Piec w 180 st. C przez 20 min.

ciasteczka imbirowe z rodzynkami, owsiane

 

Całość masy Na porcję (mi wyszło 18 sztuk)
kcal

 

2423 135
węglowodany

 

312 g 17 g
białko

 

63 g 3 g
tłuszcze

 

104 g 6 g
błonnik

 

33 g 2 g

 

Pozdrawiam i życzę smacznego

Rafał


Ps. Dlaczego te ciasteczka imbirowe są zdrowsze?

Po pierwsze sami je robimy – więc nie ma sztucznych dodatków i utrwalaczy. Po drugie są dobrym źródłem błonnika (płatki owsiane, otręby, siemię, wiórki), ale i znaleźć w nich możemy liczne przeciwutleniacze (imbir, kurkuma, cynamon, rodzynki) oraz różne niezbędne kwasy tłuszczowe (pochodzące z jaj i siemienia lnianego).

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *