Szpinak to roślina warzywna pochodząca ze środkowo-zachodniej Azji, uprawiana jest na całym świecie głównie z powodu walorów smakowych. Działa silnie przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo, zmniejsza możliwość wystąpienia zaniku mięśni, poprawia trawienie oraz pomaga zwalczyć zaparcia oraz nadciśnienie.
Jego młode liście są bardzo wartościową jarzyną wielowitaminową. Bogate są one w prowitaminę A (beta-karoten). Jest to bardzo silny przeciwutleniacz chroniący wzrok, błony komórkowe oraz nabłonek układu oddechowego. Pomaga w utrzymaniu dobrego stanu skóry, paznokci i włosów. Wpływa na prawidłowy wzrost tkanki kostnej i zębów. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, mogąc zahamować podział komórek rakowych. Już 50 g świeżego szpinaku zapewnia zalecaną dzienną dawkę karotenu.
Szpinak paradoksalnie nie jest bogaty w żelazo
Mit dotyczący dużej zawartości żelaza wiąże się z niedokładnością i nieuwagą. Dane niemieckich naukowców z końca XIX wieku mówiły, że na 100 g szpinaku przypada 35 mg żelaza, jednak oznaczenia były prowadzone na wysuszonym produkcie. Amerykańscy biochemicy w 1934 roku prawdopodobnie nie podali, czy owa wartość odnosi się do świeżego, czy suchego szpinaku. Aktualnie wiadomo, że w zielonej jarzynie jest 2,7 mg żelaza/100 g. Niestety, jego wchłanialność z powodu obecności kwasu szczawiowego jest bardzo niska.
Witamina K wspomaga wiele istotnych reakcji w naszym organizmie. Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi. . Jest istotna w odniesieniu do prawidłowej gospodarki wapniowej, co za tym idzie, potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i krwionośnego oraz serca. Szklanka młodych listków szpinaku (180 g) dostarcza aż 1100% dziennego zapotrzebowania. Dodatkowo niektóre badania sugerują, iż witamina K może hamować rozwój raka piersi, jajników, wątroby, żołądka i nerek.
Szpinak dobry na stres
Dla zestresowanych osób dobrą wiadomością będzie to, że szpinak jest źródłem choliny, która neutralizuje stan niepokoju i poddenerwowania. Nasz organizm potrafi sam ją syntetyzować, ale zapotrzebowanie na nią bywa dużo wyższe. Cholina odpowiedzialna jest za prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Zapobiega i likwiduje otłuszczenie wątroby oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w całym ciele. Często stosowana w leczeniu otyłości.
Ponadto w szpinaku znaleźć można: kwas foliowy, witaminę C, witaminę B6, witaminę B2, witaminę E, witaminę PP, potas, magnez, wapń. Jest zasadotwórczy, bogaty w chlorofil oraz krwiotwórczą spinacynę. Właściwości lecznicze: działa przeciwanemicznie, odmładzająco, wzmacniająco i oczyszczająco. Jedynie osoby ze skłonnościami do kamicy nerkowej i dny moczanowej powinny uważać ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy.
Szpinak jest bardzo prosty w obróbce kulinarnej i w zasadzie pasuje do wszystkich dań. Można z nim rozbić koktajle warzywne lub nawet owocowe. Parę młodych listków, banan, kefir/jogurt naturalny – wszystko razem zmiksować i powstaje świetny szejk po treningu na siłowni. Trzeba też pamiętać, że ten puszkowany i mrożony również posiada właściwości odżywcze. Można z nim zrobić naleśniki, pierogi, makarony, zapiekanki, sałatki, sosy – ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
Rafał