Znajdź mnie na FB i IG -->

Witamina B2 (ryboflawina) – odporność i błony śluzowe

Witamina B2 (ryboflawina) pomaga utrzymać prawidłowy stan błon śluzowych, łagodzi zmiany skórne wywołane trądzikiem różowatym i może pomóc w zapobieganiu rozwoju chorób oczu, a szczególnie zaćmy. Czy warto ją suplementować? W czym występuje?

Witaminy z grupy B należą do związków chemicznych o zróżnicowanej budowie. Łączy je to, że są rozpuszczalne w wodzie i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Większość jest bardzo nietrwała, więc wysokie temperatury czy promienie słoneczne rozkładają je do form nieaktywnych.

Na ogół nie są magazynowane, ale np. witamina B12 jest w pewnym stopniu odkładana w wątrobie. Dodatkowo trzeba pamiętać, że nasza flora bakteryjna jest wstanie wytworzyć niektóre z nich tj. witaminę B1, B3, PP, H, B12 i kwas foliowy. Jednak jest to możliwe w przypadku gdy działa ona poprawie. Niestety dieta dzisiejszych ludzi jest bogata w cukry i przetworzoną żywność do tego stopnia, że homeostaza często jest zachwiana.

Witamina B2, czyli ryboflawina (E101)

Jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego: mleko, sery, jogurty, ryby, wołowina, jaja, wątroba. Znaleźć ją również można w grzybach, produktach pełnoziarnistych, drożdżach piekarskich, orzechach, migdałach, grochu, fasoli oraz w sałacie, szpinaku i brokułach. Jest termostabilna, czyli odporna na wysokie temperatury, ale rozkładają ją promienie słoneczne. Odkryto ją już w 1879 roku jako żółtozielony, fluoryzujący składnik mleka. Dopiero w 1933 roku substancja ta została nazwana i zaliczona do witamin.

W nomenklaturze spożywczej, ryboflawinę określa się symbolem E101. Jest to naturalny i bezpieczny barwnik żywności, który nie zmienia smaku potraw. Dość rzadko dochodzi to awitaminozy. Jednak przyjmowanie jej dodatkowo powinny rozważyć: osoby nadużywające alkoholu i papierosów, kobiety w ciąży i karmiące piersią, kobiety długotrwale przyjmujące antykoncepcję, przy nadczynności tarczycy, podczas antybiotykoterapii i osoby przyjmujące trójpierścieniowe leki antydepresyjne.

Funkcje ryboflawiny w organizmie

Witamina B2 spełnia szereg ważnych i istotnych funkcji w naszym ciele. Bez jej pomocy komórki układu odpornościowego nie powstawałyby, a metabolizm substancji z pożywienia nie mógłby zachodzić. Witamina B2:

  • wzmacnia ogólną odporność organizmu,
  • odpowiada za dobry stan błon śluzowych,
  • uczestniczy w procesie wytwarzania komórek odpornościowych,
  • bierze udział w syntezie hormonów przytarczycowych,
  • wpływa na metabolizm tłuszczów, węglowodanów i aminokwasów,
  • pomaga uzyskać energię z tłuszczów,
  • uczestniczy w oddychaniu komórkowym,
  • z żelazem bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny (czerwonych krwinek),
  • uczestniczy w oddychaniu komórkowym,
  • pomaga w szybszym gojeniu się ran (w tym tym pooperacyjnych i po oparzeniach),
  • wzmacnia działanie przeciwutleniaczy (tj. witamina A i witamina E),
  • jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego,
  • zapobiega albo opóźnia rozwojowi zaćmy,
  • leczy zajady, zapalenie spojówek i rogówki,
  • może zmniejszać częstość występowania migren, a nawet całkowicie je likwidować,
  • reguluje produkcję hormonów szczęścia: dopamina i serotonina,
  • pomaga w leczeniu chorób związanych z układem nerwowym,
  • polecana jest w przypadku narażenia na częsty stres oraz w stanach lękowych,
  • w niektórych przypadkach polecana jest przy anemii sierpowatej.

Witamina B2 – niedobór i nadmiar

Nie stwierdzono, żeby można było w realny sposób przedawkować witaminę B2. Jest ona szybko wydalana z moczem, który może przybrać jaskrawożółty odcień. Nie jest to niepokojący objaw.

Niedobór tej witaminy objawia się pękaniem kącików ust (zajady), pogorszeniem się stanu skóry i paznokci, może dochodzić do zapalenia spojówek oka. Ponadto można odczuwać pieczenie i suchość w oczach oraz zauważyć, że łuszczy się skóra w okolicach nosa, brwi i uszu.

Dawkowanie

Przy braku specjalnych wytycznych, czyli u ludzi zdrowych, dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 wynosi 1,4 mg do 3,0 mg. W ciąży nie powinno przekraczać dawki 1,6 mg/d, a w okresie karmienia 1,8 mg/d. Lecznicze dawki są znacznie wyższe i dochodzą nawet do 200 mg dziennie (w kilku dawkach: 2-5) w zależności od jednostki chorobowej.

  • Zapobieganie zaćmie: 25 mg/d
  • Trądzik różowaty: 50 mg/d
  • Migreny: nawet do 200 mg/d
  • Zapobiegawczo w okresie przeziębień: 3-9 mg/d

Witamina B2 polecana jest przede wszystkim osobom, które poddawane są dużym stresom (psychicznym i fizycznym) oraz ludziom z grupy zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik żywności. Ponadto w czasie okresu przeziębień warto zadbać o nasze błony śluzowe i odporność poprzez przyjmowanie dodatkowych dawek witaminy.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

Rafał

Zobacz podobne wpisy

Ten post ma jeden komentarz

  1. Wychodzi na to, że nie witamina C jest królową odporności, a witamina B2 ;-)

Dodaj komentarz

Close Menu