Ciasteczka imbirowe to zdrowsza alternatywa na świąteczny stół i nie tylko. Dość proste w przygotowaniu i ciekawe w smaku.
Przepis nie jest niskokaloryczny, ale nie ma problemu, żeby zamiast cukru użyć ulubiony słodzik, a zamiast wiórków kokosowych użyć np. orzechy. Przepis komponowałem na bardzo szybko i nie miałem mąki pełnoziarnistej pod ręką, więc tak jakby ją sobie „stworzyłem”.
Nie obawiaj się eksperymentować ze smakami i składnikami. Jeżeli coś Ci w tym przepisie nie odpowiada, to możesz wszystko zmienić. Wiem, że dużo osób nie lubi korzennych smaków, więc może zamiast robić ciasteczka imbirowe, dodać kakao.
Potrzebne produkty:
-130 g płatków owsianych górskich (1,5 szklanki)
-100 g cukru brązowego (0,5 szklanki)
-70 g mąki pszennej (0,5 szklanki) + 12 g otrębów pszennych (1 łyżka)
-60 g masła
-40 g rodzynek (1/3 szklanki)
-40 g wiórek kokosa
-15 g siemienia lnianego (3 łyżeczki)
-2 jaja (średnie, M)
-0,5 łyżeczki sody
-1 łyżeczka imbiru
-1 łyżeczka cynamonu
-0,5 łyżeczki kurkumy
-szczypta soli
Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego też na samym początku należy utrzeć miękkie masło z cukrem i przyprawami. Następnie dodać jaja i zmiksować na puszystą masę. Przesianą mąkę z solą i sodą, porcjami dodawać do brązowej masy jajeczko-maślanej. Całość miksować i dodać płatki owsiane. Dodać wiórki kokosowe, siemię lniane i rodzynki – przemieszać łyżką.
Akurat w mojej wersji ciasto jest dość lepkie, więc masę na papier do pieczenia formowałem i wykładałem przy pomocy łyżki, a później takie kulki lekko przygniatałem. Piec w 180 st. C przez 20 min.
Całość masy | Na porcję (mi wyszło 18 sztuk) | |
kcal
|
2423 | 135 |
węglowodany
|
312 g | 17 g |
białko
|
63 g | 3 g |
tłuszcze
|
104 g | 6 g |
błonnik
|
33 g | 2 g |
Pozdrawiam i życzę smacznego
Rafał
Ps. Dlaczego te ciasteczka imbirowe są zdrowsze?
Po pierwsze sami je robimy – więc nie ma sztucznych dodatków i utrwalaczy. Po drugie są dobrym źródłem błonnika (płatki owsiane, otręby, siemię, wiórki), ale i znaleźć w nich możemy liczne przeciwutleniacze (imbir, kurkuma, cynamon, rodzynki) oraz różne niezbędne kwasy tłuszczowe (pochodzące z jaj i siemienia lnianego).
Ja ogólnie jestem ciasteczkowym potworem! ;)
Uwierz mi, ja również :D
Fajny przepis ;). Ja mam syrop z imbirem własnej roboty :P.
Syrop w sensie do celów kulinarnych? Bo kiedyś zrobiłem sobie do celów leczniczych ;)
Ja mam taki do celów leczniczych :-). Do celów kulinarnych mam z granatu :-).